Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima:

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani! Poštovani branitelji!

Ovo ljeto obilježila su brojna događanja, i lijepa i manje lijepa, ali vjerujem da će nam svima u sjećanju ostati naši sportaši koji su nas ponovno ujedinili svojim uspjehom i podsjetili nas na ono nacionalno jedinstvo i ponos koji su ratnih ’90-ih bili način življenja, podsjetili su nas što znači boriti se i disati za Hrvatsku.

To ljeto 1995., neki drugi mladići borili su se za ovo naše ljeto 2018. Za ovo ljeto kada smo spektakularno dočekali ‘Vatrene’, kada smo otvorili 69. Dubrovačke ljetne igre, kada počinjemo graditi Pelješki most, kada ponovno bilježimo rekorde u turizmu i kada je Hrvatska na karti svijeta označena uspjesima.

Ovo ljeto 2018. ne bi bilo moguće bez tog ljeta 1995. U svitanje 4. kolovoza započela je spektakularna operacija Oluja, koja i danas simbolizira što sve možemo kada nas vodi srce, pa čak i kada se borimo protiv višestruko jačih. Samo dan iza na Kninskoj tvrđavi vijorila se hrvatska zastava.

Hrvatska zastava i danas je naš simbol ponosa, pod kojim se radujemo i uz koji se prisjećamo onih najzaslužnijih, naših branitelja, posebno naših poginulih branitelja i svih koji su dali živote za slobodu Hrvatske. I u ovoj prigodi odajemo im poštovanje i zahvaljujemo za njihovu žrtvu.

Dan hrvatskih branitelja obilježavamo isti dan kada i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i to je jedino tako i logično jer pobjede bez branitelja ne bi bilo. Dan pobjede je i dan ponosa, radosti, slavlja iako uvijek s dozom sjete i mislima na one koji više nisu s nama.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, dragi sugrađani, čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

S poštovanjem,
Gradonačelnik Dubrovnika
Mato Franković