Blog

20 pro.
0

Potpisani ugovori za javne radove na zaštiti od požara i poplava

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je danas 27 ugovora s odabranim kandidatima u sklopu provedbe programa javnih radova „Aktivacija nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava“.
U samom činu priređenom u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika sudjelovali su još predstojnik Područnog ureda Dubrovnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dasen Jasprica i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović.Rad je predviđen na određeno vrijeme, na vremenski period od šest mjeseci, a uz plaću je osigurana božićnica u iznosu od 1.200,00 kuna i troškovi prijevoza. Sufinanciranje troškova zaposlenih radnika od strane HZZ-a iznosi 100%, dok će svi potpisnici ugovora biti raspoređeni JVP Dubrovački vatrogasci.

Prilikom svog obraćanja Gradonačelnik Franković zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na omogućavanju provedbe ovakve mjere koja će pridonijeti zaštiti i prevenciji iduće sezone. „Iznimna mi je čast što se Grad Dubrovnik priključio ovoj akciji koja je uistinu doživjela pozitivan odjek. Siguran sam da će Grad Dubrovnik, zajedno sa svim svojim popratnim službama, posebno našom Javnom vatrogasnom postrojbom, u vama, našim budućim djelatnicima, dati sve od sebe da na najbolji mogući način pripremimo sve za novu sezonu“, istaknuo je gradonačelnik.

Programom su obuhvaćeni poslovi prevencije od požara i sanacije posljedica bujičnih poplava te zaštita okoliša:

1.    Radovi na održavanju nerazvrstanih cesta koji obuhvaćaju krčenje samoniklog grmlja i šiblja, uklanjanje i odvoz granja, radovi na uređenju kanala uz nerazvrstane ceste, čišćenje cestovnih jaraka, čišćenje i osposobljavanje prilaza slivnicima i odvodnim jarcima, produbljenje korita oborinskih kanala

2.    Održavanje poljskih puteva obuhvaća pomoć pri izradi protupožarnih prosjeka i puteva, čišćenje i održavanje rubnih pojaseva uz javne prometnice, održavanje čistim i uređivanje postojećih izvora vode u šumama te ostale preventivno-uzgojne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara te saniranje nerazvrstanih cesta, čijih su vlasnici i za njihovo održavanje nadležne upravo jedinice lokalne samouprave i uprave, zbog posljedica bujičnih poplava

3.    Radovi na sanaciji divljih odlagališta otpada obuhvaćaju poslove sakupljanja otpada, odvoz i zbrinjavanje, nasipanje zemljom saniranih površina te sprečavanje njihova širenja

4.    U vremenu kada zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta poput bure/ kiše/ snijega, nije moguće odrađivati poslove prvotno definirane programom javnog rada, moguće je osobe uputiti na druge društveno korisne poslove poput nadzora područja oko škola u svrhu zaštite djece, dostave namirnica starijima i nemoćnima, čišćenje snijega i slično.

Više
20 pro.
0

Na Žarkovicu stiglo i posljednjih 50 kućica za pse

U azil za napuštene životinje na Žarkovici u srijedu je dostavljen i drugi kontingent od 50 kućica za pse.
Time je završen projekt nabave  ukupno 100 kućica za pse koje je na temelju nacrta i dimenzija dostavljenih od strane Društva za zaštitu životinja Dubrovnik izradila tvrtka Drvo Interijeri d.o.o. iz Mokošice. Prvih 50 kućica u azil na Žarkovici isporučeno je u listopadu.Podsjetimo, nastambe su postavljene kako bi se psima na Žarkovici osigurali što bolji uvjeti smještaja i skrbi do izgradnje gradskog skloništa za životinje.

Više
16 pro.
0

Humanitarna akcija “Podijelimo radost Božića”

Grad Dubrovnik i ove godine sudjelovao u humanitarnoj akciji “Podijelimo radost Božića”.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić i privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić u ime Grada Dubrovnika jutros su na Pilama predali pakete humanitarne pomoći koja se prikuplja u sklopu tradicionalne akcije Dubrovačke biskupije i Caritasa “Podijelimo radost Božića”.

Karitativna akcija prikupljanja nekvarljive hrane i higijenskih potrepština “Podijelimo radost Božića” koja organizira se 11. put organizira na Pilama u Dubrovniku, a cilj joj je uljepšati božićne blagdane pojedincima i obiteljima na nekom siromašnijem području Republike Hrvatske. Ove godine je usmjerena prema području Ogulina, koje je stradalo u nedavnim poplavama.

“Ovo je uistinu jedna hvale vrijedna akcija Caritasa kojoj se rado i ove godine priključio Grad Dubrovnik.

Važno je u ovom dijelu godine biti svjestan značenja Božića i da to nije samo kićenje i da to nisu samo nekakva događanja već da postoje ljudi koji na žalost nemaju mogućnost priuštiti sebi i svojim obiteljima ono što mi smatramo najosnovnijim stvarima. Mi u Dubrovniku moramo biti svjesni koje prilike i mogućnosti imamo stoga moramo i podupirati sve one naše sunarodnjake koji su potrebiti bilo to s nekim manjim ili većim akcijama. Važno je da na razini i obitelji i društva razvijamo tu svijest da moramo pomagati drugima i da sudjelujemo u ovakvim akcijama”, kazala je zamjenica Tokić.

Akcija “Podijelimo radost Božića” održava se danas od 9 do 16 sati i sutra, u nedjelju, 17. prosinca od 9 do 13 sati na Pilama.

Akciju organizira Caritas Dubrovačke biskupije, a podržavaju je pojedinci, obitelji, institucije (Grad, Županija, općine, škole, vrtići), župne i redovničke zajednice, katolička društva, sportski klubovi, udruge itd.

Više
15 pro.
0

Uređeno odlagalište otpada u Ulici Između Dolaca

Odgovarajući na zahtjev stanara, tvrtka Čistoća Dubrovnik provela je radove na uređenju odlagališta otpada u Ulici Između Dolaca u Novoj Mokošici.

Uređenjem odlagališta građanima je omogućeno uredno odvajanje papira, stakla, biorazgradivog otpada te ambalaže od plastike i metala, dok je postavljanjem samostojeće ograde i zaštite za spremnike postignut primjereniji izgled čitavog prostora.

Investicija je vrijedna 40.500,00 kuna s PDV-om.

Više
15 pro.
0

Ubrzani radovi na gradilištu pročistača

U prostorijama Uprave Vodovoda Dubrovnik u srijedu, 14. prosinca održan je redoviti koordinacijski sastanak investitora i izvođača radova na projektu postrojenja s uređajem za pročišćavanje vode za piće.
Kao što je najavljeno krajem studenog, izvođač je na inzistiranje Grada Dubrovnika i Vodovoda na gradilištu angažirao dodatnu radnu snagu te je na jučerašnjoj koordinaciji utvrđeno kako su se radovi na gradilištu pročistača u Komolcu značajno ubrzali.
Sukladno prethodno danim obećanjima od glavnog izvođača radova, francuske tvrtke Suez, očekuje se da do kraja siječnja potvrdi sve podizvođače na projektu. Na sastanku je zaključeno kako prethodno definirani krajnji rok završetka radova nije doveden u pitanje, a izvođač radova čvrsto stoji uz obvezu da ovaj važni komunalni projekt završi  do 1. lipnja 2018. godine.

Više
12 pro.
0

Gradonačelnik čestitao Hanuku

U povodu blagdana Hanuke gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku predsjednici Židovske općine u Dubrovniku Sabrini Horović i svim sugrađanima židovske vjeroispovijesti. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Horović!

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime, Vama i svim našim sugrađanima židovske vjeroispovijesti čestitam Hanuku uz iskrene želje da Vam ovaj blagdan posvećenja i svjetlosti donese obilje snage, mira i blagostanja.

Neka svjetlost svijeća na hanukiji vaša srca i domove ispuni toplinom, vedrinom i radošću zajedništva.

Hag Hanuka Sameah!

S poštovanjem

Gradonačelnik Mato Franković

Više
06 pro.
0

3D mapping s prikazima ratnog uništenja na zgradi Festivalske palače

U srijedu navečer povodom Dana dubrovačkih branitelja na Festivalskoj palači održana je posebna 3D projekcija uz zvučnu pratnju zvukova ratnog razaranja, granatiranja, sirena i vatre čime će se podsjetiti na najteži napad na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991. godine, kada je i ova barokna palača iz 17. stoljeća gotovo u potpunosti izgorjela i pretrpjela teška oštećenja. Autorstvo 3D mapping projekcije potpisuje tvrtka Pixel Design, a održana je u organizaciji Grada Dubrovnika.

U najjačem srpsko crnogorskom granatiranju Dubrovnika, 6. prosinca 1991. godine, palača je izgorjela zajedno s još osam povijesnih zdanja unutar spomeničke jezgre Dubrovnika. Iznutra je vatrom uništeno do nivoa prvoga kata. U cijelosti su nestali: krovište, stropne konstrukcije, do poda prvoga kata. Gotovo svi pregradni zidovi katova su se urušili, uništena je žbuka na zidovima i drvenarija. Festivalska palača, kao neodvojiv dio povijesne jezgre, prva je odabrana za složeni postupak obnove, na što je utjecala i njena javna funkcija kulturnog sadržaja, vezana uz značaj Dubrovačkih ljetnih igara. Istražni i zaštitni konzervatorski i restauratorski, napose obnoviteljski radovi odvijali su se sukladno konzervatorskoj metodologiji i smjernicama, u skladu s preporukama međunarodnih eksperata. Obnovljena je donacijama i sredstvima brojnih institucija, ali i pojedinaca. Dubrovačke ljetne igre u svoje su se staro sjedište, uzorno obnovljenu Festivalsku palaču na Stradunu, vratile 2004. godine.

Više
05 pro.
0

Čestitka gradonačelnika Frankovića povodom Dana dubrovačkih branitelja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, povodom Dana dubrovačkih branitelja i blagdana svetog Nikole, uputio je čestitku svim sugrađanima i sugrađankama te dubrovačkim braniteljima i njihovim obiteljima. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani! Poštovani dubrovački branitelji!


Prije 26. godina, na blagdan svetog Nikole, naš Grad probudili su zvuci neprijateljskog oružja i taj dan Dubrovnik će uvijek pamtiti kao dan suludog napada na slobodu i pokušaj brisanja povijesti.

Ali taj dan ćemo pamtiti i slaviti i kao dan kada ste Vi, dubrovački branitelji, svojom neizmjernom hrabrošću i ljubavlju prema Gradu i slobodi zaustavili agresora i obranili svoj Grad. Tog dana Vi ste dobili rat.

Ne postoje riječi koje mogu opisati našu zahvalnost Vašoj žrtvi stoga s posebnim pijetetom danas se sjećamo svih poginulih branitelja, svih stradalih civila.

Sve što danas imamo, slobodu koju uživamo, Vašom žrtvom ostavili ste nam u naslijeđe.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima, a posebno našim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika
Mato Franković

Više
02 pro.
0

Otvoren 4. Dubrovački zimski festival [Foto]

Nakon paljenja prve adventske svijeće – svijeće nade, na novoj lokaciji adventskog vijenca ispred Dubrovačke katedrale, uz nastup dječjeg zbora s „Radionice kolende i božićnih pjesama Matice hrvatske“ u subotu, 2. prosinca otvoren je četvrti Dubrovački zimski festival.
Prigodno je upaljena dekorativna blagdanska rasvjeta na Stradunu, čime je grad dodatno zablistao, nakon čega je uslijedio spektakularni Gibonnijev koncert.Unatoč kišnom i hladnom vremenu, Dubrovački zimski festival počeo je veselo i raspjevano, a takav će se program nastaviti tijekom prosinca. Jučer je na radost najmlađih otvoreno i klizalište u Uvali Lapad, koje radi svaki dan od 9 do 22 sata, a Dubrovački zimski festival u nedjelju se proširio i na Mokošicu gdje su održani razni dječji i glazbeni programi.

Više
30 stu.
0

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Dan dubrovačkih branitelja i ove godine obilježit će se prigodnim programom od 2. do 7. prosinca. Program obilježavanja, kojim će se odati počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada, započinje malonogometnim turnirom “Hladnica” i memorijalnim turnirom u nogometu “Josip Zvono”, a nastavlja se satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama.

U sklopu programa, 5. prosinca, u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik predstavit će se i donacija akademskog slikara Dimitrija Popovića za budući stalni postav muzeja te monografija ratnih fotografija “Domovinski rat” i izložba fotografija “Dubrovnik 1991./1992.” autora Zlatka Kallea.

Istoga dana održat će se i tribina “Zajedno smo obranili Grad” na kojoj će sudjelovati dr. Visko Mihaljević i dr. Herman Vukušić, a u 20 sati u dubrovačkoj katedrali upriličit će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole, nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima u 18 sati u dubrovačkoj katedrali služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

U srijedu, 6. prosinca s početkom u 20 sati na Stradunu će se održati i koncert Miroslava Škore, a u četvrtak, 7. prosinca u Saloči od zrcala predstavit će se knjiga Ante Guga “Žetva u polju otrova”.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja završit će utrkom Stazom “deva” koja će se održati u subotu 9. prosinca s početkom u 11 sati.

Detaljan program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja pogledajte ovdje.

Više