Blog

02 pro.
0

Otvoren 4. Dubrovački zimski festival [Foto]

Nakon paljenja prve adventske svijeće – svijeće nade, na novoj lokaciji adventskog vijenca ispred Dubrovačke katedrale, uz nastup dječjeg zbora s „Radionice kolende i božićnih pjesama Matice hrvatske“ u subotu, 2. prosinca otvoren je četvrti Dubrovački zimski festival.
Prigodno je upaljena dekorativna blagdanska rasvjeta na Stradunu, čime je grad dodatno zablistao, nakon čega je uslijedio spektakularni Gibonnijev koncert.Unatoč kišnom i hladnom vremenu, Dubrovački zimski festival počeo je veselo i raspjevano, a takav će se program nastaviti tijekom prosinca. Jučer je na radost najmlađih otvoreno i klizalište u Uvali Lapad, koje radi svaki dan od 9 do 22 sata, a Dubrovački zimski festival u nedjelju se proširio i na Mokošicu gdje su održani razni dječji i glazbeni programi.

Više
30 stu.
0

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Dan dubrovačkih branitelja i ove godine obilježit će se prigodnim programom od 2. do 7. prosinca. Program obilježavanja, kojim će se odati počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada, započinje malonogometnim turnirom “Hladnica” i memorijalnim turnirom u nogometu “Josip Zvono”, a nastavlja se satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama.

U sklopu programa, 5. prosinca, u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik predstavit će se i donacija akademskog slikara Dimitrija Popovića za budući stalni postav muzeja te monografija ratnih fotografija “Domovinski rat” i izložba fotografija “Dubrovnik 1991./1992.” autora Zlatka Kallea.

Istoga dana održat će se i tribina “Zajedno smo obranili Grad” na kojoj će sudjelovati dr. Visko Mihaljević i dr. Herman Vukušić, a u 20 sati u dubrovačkoj katedrali upriličit će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole, nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima u 18 sati u dubrovačkoj katedrali služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

U srijedu, 6. prosinca s početkom u 20 sati na Stradunu će se održati i koncert Miroslava Škore, a u četvrtak, 7. prosinca u Saloči od zrcala predstavit će se knjiga Ante Guga “Žetva u polju otrova”.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja završit će utrkom Stazom “deva” koja će se održati u subotu 9. prosinca s početkom u 11 sati.

Detaljan program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja pogledajte ovdje.

Više
29 stu.
0

Sve je spremno za četvrto izdanje Dubrovačkog zimskog festivala

Paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale i paljenjem dekorativne blagdanske rasvjete uz Dubrovačku kolendu, čime će zasjati više od 900 svjetlosnih elemenata, započet će bogat program Dubrovačkog zimskog festivala u subotu, 2. prosinca u 20:30 sati. Odmah potom, ispred crkve sv. Vlaha nastupit će Gibonni – najavljeno je na konferenciji za medije koja se održala u utorak, 28. studenoga, u Luži.

“Prostorno možemo reći kako je Zagrebački zimski festival zaista veći, ali sadržajno i kvalitetom mislim da ove godine nemamo konkurenciju uspoređujući se s bilo kojim gradom u Republici Hrvatskoj. Ono što je važno, dali smo prostora svima, svim ulicama grada, prepoznali smo svaki dio grada kako bi upravo svi naši sugrađani osjećali toplinu Božića – svugdje, a ne samo na Stradunu. Grad Dubrovnik je ove godine izdvojio 450 tisuća kuna za dekorativne elemente za cijelo područje grada što obuhvaća i naše Elafite i sela. Svi će osjetiti ugođaj Božića”, kazao je na održanoj konferenciji gradonačelnik Mato Franković ističući kako je Dubrovački zimski festival postao sastavni dio dubrovačke zimske ponude, a čemu u prilog idu i dobre vijesti o popunjenosti smještajnih kapaciteta tijekom trajanja festivala.

Na konferenciji je istaknuto i kako će se ove godine posebno okititi izlozi trgovina na Stradunu koji će doprinijeti ukupnom blagdanskom ugođaju i postati dio zimske čarolije. Taj će se ugođaj zahvaljujući prigodnim dekoracijama istaknuti u svim gradskim i prigradskim naseljima.

Središte festivalskih koncertnih zbivanja je najljepša svjetska pozornica – Stradun, gdje će svaki vikend nastupati najveće zvijezde hrvatske estrade – osim Gibonnija, to su Jacques Houdek, Massimo, Pavel i Marko Tolja Septet, a u susret novogodišnjem dočeku, 30. prosinca i The Frajle. Za sam doček vrhunski glazbeno-scenski spektakl na Stradunu priredit će regionalna zvijezda Dino Merlin, uz Pravila igre i Songkillerse te atraktivni vatromet. Tradicionalno, na prvi dan nove godine, na Stradunu će se točno u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice, zaplesati valcer. Ove godine, s orkestrom kao solistica nastupa sopranistica Nikolina Pinko, a koncertom ravna maestro Ivan Josip Skender.

Veliki božićni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra ugostit će brojne soliste i klape. Ugledni kanadski dirigent Marc Tardue ravnat će koncertom, dok će izvedbom najljepših dubrovačkih skladbi ravnati Đelo Jusić. Proslavljeni operni pjevači – mezzosopranistica Marija Kuhar Šoša, tenori Đani Stipaničev i Stijepo Gleđ Markos te vokalistica Maja Grgić i mladi Dapal Band, uz ovogodišnje obljetničke klape Ragusa, Subrenum i Kaše, prigodnim će programom donijeti božićni ugođaj ovoj večeri, 22. prosinca u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

Jedinstveni ugođaj u Gradu donosi kolendavanje kao tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane vikendima, u điru od Brsalja, preko Straduna i Prijekoga, do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organiziran glazbeni program uz gastronomsku ponudu na kućicama.

Na radost najmlađih, popularni zlatni medo sa Straduna, ove će godine dobiti svoj park u Pilama, a postat će prava festivalska maskota i sudjelovati u dječjim programima, koji uključuju druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igre po starinski, pričanja bajki, crtanja Djedu i brojne druge programe. U Grad stiže i Medova seka i to već 1. prosinca. Djeci je posvećen i program u Uvali Lapad, gdje je smješteno klizalište koje će biti otvoreno na teniskim terenima prvog dana festivala, 2. prosinca u 15 sati uz program na ledu koji će prirediti Plesni studio Lazareti. Radno vrijeme klizališta na teniskim terenima u Uvali Lapad je svakim danom od 9 do 22 sata.

Subotnja jutra bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatan turistički razgled grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, koja će prirediti i deseti jubilarni humanitarni Torta party na Stradunu 9. prosinca i izložiti više od pedeset različitih torti koje će se moći kušati. U ovoj humanitarnoj akciji sudjeluje oko 40 subjekata, od medijskih kuća, hotela, slastičarnica i restorana.

U subotu, 16. prosinca, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, na Stradunu će se održati Božićna bajka. Povorka s likovima iz bajke i djecom kreće iz parka u Pilama na Stradun. U programu će sudjelovati Dječji zbor Dubrovnik, Plesni studio Lazareti, predstava za djecu „Snježna staza“ MAK teatra iz Zagreba, Trio vilenjaka „Ad libidum“, četiri Djeda Mraza te najmlađi članovi FA Linđo – Linđovo blago. Pjesma, ples i zabava zavladat će Gradom, a 1500 darova regalat će najmlađima Djed Mraz.

Prigodni zimski programi održat će se u Mokošici, koja će ove godine posebno zasjati u blagdanskom ruhu. Nedjeljna popodneva za vrijeme Adventa u Mokošici bit će obogaćena raznovrsnim glazbenim i dječjim programima na igralištu pokraj Caffe bara Kiss.

Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste pa će tako Umjetnička galerija Dubrovnik 14. prosinca otvoriti veliku međunarodnu izložbu jednog od najuglednijih suvremenih fotografa Ahmeta Ertuga na kojoj će biti predstavljene fotografije interijera ikoničkih građevina poput milanske Scale i pariške Opere, ali i Dubrovnika. U Kazalištu Marina Držića 15. prosinca  održat će se prva moderna dramska praizvedba Držićeva djela „Pjerin“ koja je sačuvana samo u fragmentima. Režiju potpisuje Ozren Prohić.

Dubrovnik Winter Festival mobilna aplikacija građanima i posjetiteljima pruža informacije o programu Dubrovačkog zimskog festivala te lokacijama na kojima su ukrašeni borovi, jelke, jaslice i slični tradicionalni i vjerski motivi. Pri fizičkom dolasku na lokaciju korisniku se otvara mogućnost korištenja kamere u aplikaciji, a nakon fotografiranja s filterom na lokaciji, korisniku fotografija ostaje na uređaju uz mogućnost dijeljenja preko društvenih mreža kroz samu aplikaciju.

Počevši od 2. prosinca, svakog dana od 17:00 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska u voznom redu Libertasovi autobusi vozit će besplatno na svim linijama u gradskom prometu (uključujući linije 28 i 35). Tijekom zimskog festivala prometovat će i besplatni XMAS BUS  na relaciji A. Kolodvor – Grawe – Pile – Vojnović – P. Lapad, te P. Lapad – Vojnović – Pile – Tommy – A. Kolodvor.

Dubrovački zimski festival odvija se četvrtu godinu za redom, a u vrijeme Adventa i u susret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada, donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe.

Više
27 stu.
0

Gradonačelnik Franković najavio subvencije brodskih karata za stanovnike Elafita

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na sastanku „Povezivanje brodskim linijama unutar i izvan županije“ s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paolom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom, a koji je u Palači Ranjina održan na poziv župana Nikole Dobroslavića.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je Gradu Dubrovniku od iznimne važnosti što kvalitetnije povezivanje Elafita te je ovom prilikom najavio kako Grad Dubrovnik kao poticajnu mjeru razvija model subvencioniranja karata u stopostotnom iznosu za stanovnike Elafita koji na otocima žive tijekom cijele godine.

Ravnateljici Agencije za obalni linijski promet Vidović i direktoru Jadrolinije Sopti prenio je zahtjeve otočana za uvođenjem kasnije večernje linije tijekom sezone. Naglasio je da novi brod koji će se ubrzo početi graditi treba biti brži i većeg kapaciteta od Postire. – „Osim što predmetna linija služi za prijevoz lokalnog stanovništva, u sezoni koristi i veliki broj turista koji posjećuju Elafite, ali je značajna i za funkcionalnu opskrbu otoka stoga nasljednik Postire mora biti opremljen i adekvatnim teretnim prostorom“, poručio je gradonačelnik.

Sastanku su uz župana Nikolu Dobroslavića sudjelovali brojni čelnici gradova i općina s područja Županije kao i predstavnici lučkih uprava.

Više
24 stu.
0

Prezentirana trasa nove javne dužobalne šetnice u obuhvatu hotela Belvedere

Predstavnici investitora i projektanta hotela Belvedere Gradonačelniku i gradskim vijećnicima  prezentirali su prijedlog trase nove javne šetnice uz more koja se planira u obuhvatu hotela, a ista će biti posve otvorena građanima.
Izgradnja javne šetnice bit će financirana sredstvima investitora hotela Belvedere. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 350.000 eura, a šetnica će građanima donijeti potpuno novi javni sadržaj te cjeloviti pristup pomorskom dobru i stjenovitoj plaži koji do sada nisu imali.Prilikom predstavljanja naglašeno je da će javna dužobalna šetnica minimalno zadirati u postojeću konfiguraciju obale i morfologiju stijena te će, gdje god bude moguće, biti upuštena u stijensku masu kako bi se izbjegli nepotrebni podzidi.

Navedena trasa bit će ugrađena u Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i  Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja Belvedere, a koji će uskoro biti obavljen na javnoj raspravi i dostupan svoj zainteresiranoj javnosti.

Više
24 stu.
0

Radovi na sanaciji prometnica u Novoj Mokošici

Grad Dubrovnik putem svog Upravnog odjela za promet nastavlja s radovima sanacije i uređenja prometnica na području Grada.

U Gradskom kotaru Mokošica u Ulici između dolaca u tijeku su radovi na sanaciji asfaltnog kolnika i uređenja dijela postojeće oborinske odvodnje i to na dijelu od spoja s ulicom Marina Kneževića pa do okretišta za autobuse.

Ukupna površina predmetnih radova je oko 3000 m2, a vrijednost radova iznosi oko 600.000,00 kuna s PDV-om.

U Novoj Mokošici su izvedeni i završeni radovi na uređenju i sanaciji – asfaltiranju ulice Marina Kneževića u Novoj Mokošici i to na dijelu od spoja s ulicom Od izvora pa do kućnog broja 80, odnosno do spoja s cestom koja vodi prema vodospremi.

Ukupna površina zahvata sanacije iznosi približno 6000 m2 i vrijednost radova je oko 1.190.000,00 kuna s PDV-om.

Više
24 stu.
0

Ljetnikovac Bunić Kaboga prelazi u vlasništvo Grada Dubrovnika

Pokrenut je postupak prijenosa suvlasničkog dijela Republike Hrvatske nad ljetnikovcem Bunić – Kaboga na Grad Dubrovnik. O tome je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obaviješten dopisom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek od 14. studenog upućenog Ministarstvu državne imovine s prijedlogom pokretanja procesa prijenosa vlasništva nad ljetnikovcem u Rijeci dubrovačkoj.
Naime, Ministrica Obuljen Koržinek predložila je Ministarstvu državne imovine da kao nadležno tijelo za vršenje vlasničkih ovlasti u odnosu na državnu imovinu pokrene postupak prijenosa suvlasničkog dijela Republike Hrvatske u 2/3 dijela nekretnine Ljetnikovac Bunić-Kaboga na Grad Dubrovnik.Gradonačelnik Mato Franković prethodno je 3. studenog Ministarstvu kulture uputio pismo namjere kojim je iznio zahtjev Grada Dubrovnika za preuzimanjem suvlasničkog dijela ljetnikovca „zbog lakšeg upravljanja, a sve kako bi se i dalje razvijala kulturna ponuda grada Dubrovnika“. Grad Dubrovnik trenutno je suvlasnik 1/3 dijela nekretnine.

S prijenosom vlasničkog udjela suglasna je i zaklada Caboga Stiftung. Predsjednik Zaklade dr. Ivo Felner i član Uprave Bernhard Lampert potpisnici su izjave da u slučaju prijenosa vlasništva Zaklada neće potraživati sredstva donirana za financiranje obnove ljetnikovca od Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a što će se regulirati aneksom ugovora o financiranju obnove ljetnikovca iz 2010. godine.

Podsjetimo, ljetnikovac Bunić Kaboga obnovljen je zahvaljujući velikodušnoj donaciji zaklade Batahovina Foundation u iznosu od 3 milijuna eura, a koju je osigurao upravo dr. Ivo Felner, posljednji potomak vlastelinske obitelji Caboga, koji je i vodio složeni postupak obnove ovog vrijednog zdanja dubrovačke ladanjske arhitekture.

Više
23 stu.
0

Uređene ulice Petra Zoranića i Luke Sorkočevića u Lapadu

Grad Dubrovnik je putem svog Upravnog odjela za promet proveo radove uređenja Ulice Petra Zoranića i Ulice Luke Sorkočevića na području gradskog kotara Lapad.

U Ulici Petra Zoranića izvedeni su radovi sanacije asfaltnog kolnika i nogostupa kao i dijela zelene površine te javne rasvjete. Ukupno je asfaltirano 600 metara kvadratnih ceste, sanirano je 100 metara kvadratnih nogostupa te je uređena površina na kojoj je ugrađena travna betonska rešetka površine 90 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost predmetnih radova iznosi 270.000 kuna s PDV-om.

U obližnjoj Ulici Luke Sorkočevića izvedeni su radovi sanacije asfaltnog kolnika površine 100 metara kvadratnih i vrijednosti 20 tisuća kuna s PDV-om.

Više
20 stu.
0

„Ljubav na kvadrat“ Grad Dubrovnik pomaže djeci doma Sveta Ana Vinkovci

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima posjetio je u petak, 17. studenog dječji dom Sveta Ana u Vinkovcima povodom uključivanja Grada Dubrovnika u humanitarni projekt „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ kojeg dugi niz godina provodi zaklada Hrvatske pošte „Vaša Pošta“, odnosno povodom pokretanja nove inicijative „Ljubav na kvadrat – Grad Dubrovnik djeci Vukovarsko-srijemske županije“.
Gradonačelnik Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te privremene pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i UO za  europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Marijeta Hladilo i Zrinka Raguž susreli su se s ravnateljicom doma Zrinkom Mikić i inicijatoricom projekta te upraviteljicom Zaklade “Vaša Pošta” Senkom Klarić.Humanitarni projekt „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ pokrenut je s ciljem pružanja novčane potpora štićenicima domova za nezbrinutu djecu i to tako da se za vrijeme boravka djeteta u domu na njezino/njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti 6000 eura. U tu svrhu prikupljena sredstva štićenicima se isplaćuju po stjecanju punoljetnosti i nakon napuštanja doma u obliku rente, a služe im za pokrivanje troškova osnovne egzistencije – stanarine i režija kroz period od dvije godine.

Grad Dubrovnik se u rad Zaklade uključio još 2016. godine i to upravo na inicijativu tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća, a današnjeg gradonačelnika Mata Frankovića osiguravši sredstva za troškove polica životnog osiguranja za ukupno četvero djece, a prema iskazanim potrebama od strane doma Sveta Ana te u dogovoru Zaklade i Grada ove godine pokrenuta je inicijativa „Ljubav na kvadrat – Grad Dubrovnik djeci Vukovarsko-srijemske županije“.

Naime, u proračunu za 2018. godinu Grad Dubrovnik će u okviru mjere „Potpora djeci bez roditeljske skrbi-korisnicima dječjih domova“ rezervirati sredstva u iznosu 200.000 kuna. Sredstva će se iskoristiti za trošak polica životnog osiguranja za jedanaestero djece korisnika doma Sveta Ana Vinkovci u dobi od 9 do 17 godina čime će sva djeca koja trenutno borave u domu nakon napuštanja institucionalne skrbi biti zbrinuta te će im se olakšati početak samostalnog života.

„Ovaj projekt pokazao nam je koliko Grad Dubrovnik može pomoći i izvan svojih administrativnih granica i uvijek ćemo vam biti na raspolaganju“, kazao je gradonačelnik Franković iskazavši želju za značajnijom suradnjom između dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci i dubrovačkog doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Maslina.

Osim što će realizacijom inicijative „Ljubav na kvadrat ” Grad Dubrovnik potrebitu djecu doma Sveta Ana ispratiti u punoljetnost dodatnu dimenziju cijeloj priči daje i činjenica da u okviru ovog doma sigurnost pronalaze nezbrinuta djeca s cijelog područja Vukovarsko-srijemske županije, uključujući i Grad Vukovar, heroj Domovinskog rata i grad prijatelj od 1993. godine te stoga ova inicijativa predstavlja značajan doprinos brojnim projektima suradnje dvaju gradova.

Projektom „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ do sada je zbrinuto 403 djece iz 20 dječjih domova diljem Hrvatske, ugovorene su police osiguranja na njihovo ime vrijedne više od 18 milijuna kuna. Zahvaljujući ovoj vrijednoj inicijativi Zaklade i brojnim donacijama ukupne vrijednosti 144 tisuće eura zbrinuta su i djeca štićenici Doma Maslina u Dubrovniku.

Zaklada „Vaša Pošta“ neprofitna je organizacija utemeljena  2010. godine koja od samog početka djelovanja uživa podršku više od 200 donatora iz područja privatnih, državnih, javnih poduzeća, osoba iz javnog života, novinara, umjetnika, sportaša te fizičkih osoba, ali i Ureda predsjednice RH, Ministarstva financija, resornog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i Ureda dječje pravobraniteljice.

Više
13 stu.
0

Gradonačelnik Mato Franković o peticiji za izgradnju podstanarskih stanova

Izjava Gradonačelnika povodom pokrenute peticije za izgradnju podstanarskih stanova u Dubrovniku:

“Grad Dubrovnik je definirao lokaciju za izgradnju stanova prema vlastitom modelu društveno poticane stanogradnje,
a ukupno 120 stanova gradit će se u zoni Solituda. Trenutno se provode sve potrebne radnje kako bi zemljište u vlasništvu
Vrtlara Dubrovnik prešlo u vlasništvo Grada Dubrovnika, što je osnovni preduvjet za realizaciju projekta. Nakon toga
kreće se u izradu projektne dokumentacije i u proces ishodovanja dokumenata prostornog uređenja i gradnje što planiramo
dovršiti do konca 2018. godine, dok bi izgradnja 120 stanova na gradskom zemljištu počela u 2019. godini.

Stanovi će se sukladno javnom pozivu i unaprijed utvrđenim kriterijima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna na mjesec na
rok od deset godina. Nakon isteka desetogodišnjeg roka, korisnici će stan moći otkupiti i to prema cijeni od 1300 eura za metar
kvadratni. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene koštanja stana odbiti
iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina.

Vjerujemo da smo ovim modelom pronašli dobro i provedivo rješenje, a posebno zato što ćemo primjenom navedenog modela
otkloniti probleme koji su nastajali kod izgradnje POS I i POS II stanova kada su stanove dobivali i oni koji nisu trebali.

Više