Blog

08 kol.
0

Predstavljeni suvremeni komunikacijski kanali za komunalne tvrtke i žurne službe

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu suradnika, predstavnika gradskih tvrtki i žurnih službi, održao je u ponedjeljak radni sastanak s direktorom tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. , Matom Boticom te direktorom sektora prodaje i marketinga OIV-a Damjanom Škornjakom. S vodstvom tvrtke koja djeluju na području radio i telekomunikacija razgovaralo se o modelima implementacije suvremenih komunikacijskih rješenja.
Naime, Grad Dubrovnik namjerava pokrenuti realizaciju niza komplementarnih projekata; upravljanja prometom na gradskom području, upravljanja turističkim prometom i dolascima te upravljanja kriznim situacijama. Stoga je intencija gradske uprave ustrojiti komunikacijski kanal između tvrtki u svom vlasništvu, posebice Sanitata, Libertasa i Čistoće, službi komunalnog i prometnog redarstva te žurnih službi poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa i JVP Dubrovački vatrogasci, a u cilju neposredne i što učinkovitije komunikacije u neželjenim i hitnim situacijama.Zaseban kanal bio bi dostupan samo za potrebu upravljana prometom kako bi se problemi u odvijanju prometa mogli preventirati ili otklanjati u realnom vremenu, što će doprinijeti boljoj protočnosti prometa, ali i rezultirati većom kvalitetom pružanja usluge u turizmu.

Prednost predstavljenog sustava je u tome što bi se predmetna tehnologija mogla koristiti i za operativnu komunikaciju na dnevnoj bazi unutar svake od navedenih gradskih tvrtki i službi.

VIŠE

Više
07 kol.
0

Gradonačelnik u IUC-u: Grad Dubrovnik bit će snažan partner Općoj bolnici

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pozdravio je u ponedjeljak sudionike Škole leadershipa i komunikacije u medicini, koja se od danas do 11. kolovoza održava u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik (IUC).
Gradonačelnik je u uvodnom obraćanju sudionicima skupa, koji organizira Zagrebački institut za kulturu zdravlja, poželio ugodan boravak u Dubrovniku i uspješan rad.Osvrnuo se i na problem značajnog odlijeva liječnika u dubrovačkoj Općoj bolnici, najavivši i značajniju podršku u budućnosti, uključujući i financijsku pomoć. -„Iako nije formalni osnivač, Grad će biti snažan partner Općoj bolnici Dubrovnik“, poručio je gradonačelnik. Kazao je i da je interes Grada Dubrovnika svojim građanima osigurati najbolju moguću zdravstvenu uslugu, a to se može postići i osiguranjem određenog broja stanova za potrebe liječnika.

Gradonačelnik Franković je također istaknuo zdravstveni turizam kao dobar primjer kreiranja nove turističke usluge i doprinosa ukupnoj ponudi Dubrovnika.

Tijekom pet dana održavanja Škole, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva bavit će se temama  Osnovna leadershipa i komunikacije u medicini, ali i zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, palijativne medicine te medicine i umjetnosti.

VIŠE

Više
05 kol.
0

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku koju prenosimo cjelosti:

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani! Poštovani branitelji!

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vrijeme je kada se prisjećamo na dane naše borbe za slobodu i neovisnost, ali i dane kada je Hrvatska ostvarila svoju najveću pobjedu vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”.

Današnji dan je dan svih hrvatskih pobjeda, ali i dan kada se moramo prisjetiti teškog, krvavog puta kojeg je hrvatski narod morao proći kako bi ostvario svoj najveći san – slobodu i slobodnu domovinu.

Obilježavanjem obljetnice Oluje, Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja uvijek se iznova isprepliću osjećaji istinskog ponosa i zahvalnosti prema svim našim braniteljima koji su svojom žrtvom omogućili da mi danas slobodno živimo i dišemo u našoj domovini Hrvatskoj.

U ovo vrijeme sjećanja na žrtvu naših branitelja ne možemo ne zahvaliti i našim majkama, sestrama, bakama koje su također podnijele svoju žrtvu šaljući svoje sinove, očeve, muževe i braću u borbu za našu slobodu.

Na žalost, uz osjećaje neizmjernog ponosa i zahvalnosti javljaju se i osjećaji tuge jer smo svjesni da smo svoju slobodu platili onim najvrjednijim, a to je ljudskim životima.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja neka nam uvijek bude trajni podsjetnik snage ljubavi prema domovini i slobodi!

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, Dubrovkinjama i Dubrovčanima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Uz osobito poštovanje i neizmjernu zahvalnost čestitke upućujem i svim našim braniteljima.

Gradonačelnik
Mato Franković

Više
04 kol.
0

Polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, koji se obilježava 5. kolovoza, predstavnici Grada Dubrovnika u petak, 4. kolovoza, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo, te kod Spomenika pobjedi na lokalitetu Vjetreni mlin u Stupi u Dubrovačkom primorju.

Počast svim poginulim braniteljima ispred Grada Dubrovnika iskazali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i gradski vijećnik Marijo Bekić.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Dubrovačko primorje, Policijske uprave dubrovačko – neretvanske te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

VIŠE

Više
04 kol.
0

Predstavnici Grada Dubrovnika na obilježavanju svetog Stjepana u Zatonu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica nazočili su u četvrtak, 3. kolovoza, proslavi blagdana zaštitnika župe svetog Stjepana Zaton.

Povodom blagdana Sv. Stjepana predstavnici Grada Dubrovnika, u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu, položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja u Zatonu nakon čega je služena sveta misa u crkvi svetog Stjepana koju je predvodio don Josip Mazarekić, župnik župe Presvetog Trojstva Gruda.

Više
03 kol.
0

Grad Dubrovnik i ove godine podržao projekt ljetnog kampa za djecu s poteškoćama u razvoju

Grad Dubrovnik u suradnji s Osnovnom školom Marin Držić i ove godine provodi hvalevrijedan projekt ljetnih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju.

Na inicijativu roditelja, a uz podršku djelatnika i ravnateljstva Osnove škole Marin Držić, Grad Dubrovnik već drugu godinu za redom financira projekt ljetnog kampa za djecu s poteškoćama u razvoju pri Osnovnoj školi Marina Držića, a u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik.

Riječ je o izrazito važnom projektu budući da djeci s poteškoćama u razvoju treba kontinuitet u radu i sustavna podrška kako bi stečene sposobnosti mogli zadržati i dalje razvijati.

Ovaj program obuhvaća sva područja dječjeg razvoja kroz strukturiranje prostora, vremena i komunikacije. Uče se pravila ponašanja i socijalizacije, a djeca sudjeluju u kreativnim i rekreativnim aktivnostima (senzoričke i sportske igre, kulinarstvo, glazba, itd).

Važan segment programa je i uključivanje u život zajednice te su tijekom ovogodišnjeg ljetnog kampa uživali u kupanju i posjeti Dubrovačkim Vrtovima Sunca , obišli povijesnu jezgru, ACI Marinu, vozili se Cabrio autobusom i učili o našem Gradu.

Za zadnji tjedan ljetnog kampa planiran je obilazak i otoka dubrovačkog arhipelaga.

Podsjetimo, ljetni kamp za djecu s poteškoćama u razvoju jedini je takav projekt u Hrvatskoj, a cilj mu je osigurati kvalitetniji i bolji život djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

VIŠE

Više
03 kol.
0

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić primili zapovjednika školskog broda grčke ratne mornarice

Gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primili su danas zapovjednika broda školskog broda grčke Ratne mornarice HS “Prometheus” kapetana fregate Adamantiosa Christodouloua u pratnji časnika Hrvatske ratne mornarice, poručnika bojnog broda Davora Garduna.

Gradonačelnik Franković poželio je dobrodošlicu U Dubrovnik kapetanu Adamantios Christodoulou i njegovoj posadi poželjevši im što ugodniji boravak.

Kapetan  Christodoulou upoznao je gradonačelnika Frankovića i zamjenicu Tepšić s aktivnostima i projektima u kojima sudjeluje grčka Ratna mornarica kao i s projektima u kojima surađuju s Hrvatskom ratnom mornaricom.

Tijekom prijema gradonačelnik Franković i kapetan  Christodoulou dotakli su se i nekih aktualnih tema te je istaknuta važnost suradnje svih mediteranskih zemalja u očuvanju mira i slobode kretanja posebno unutar granica Europske unije.

Školski brod grčke Ratne mornarice HS “Prometheus” u posjetu je Dubrovniku i Republici Hrvatskoj u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s ratnom mornaricom Republike Grčke.

Brod će boraviti u luci Gruž od 3. do 6. kolovoza 2017. godine.

Više
21 srp.
0

Gradonačelnik pisao Lučkoj upravi i ministarstvima prometa i turizma o nužnosti upravljanja dolascima kruzera

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je službeni dopis ravnatelju Lučke uprave Dubrovnik Blažu Pezu na temu dolazaka brodova na kružnim putovanjima u sezonama 2018. i 2019. godine. Isti dopis na znanje je upućen ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju.
Uvažavajući činjenicu da postojeći ugovori s cruising kompanijama ističu tek 2019. godine, gradonačelnik Franković dopisom izražava potrebu da se zajedničkim naporima i koordinacijom državnih i lokalnih razina vlasti osigura što primjerenija alokacija dolazaka brodova već u sezoni 2018. godine, a u cilju postizanja što veće kvalitete ukupne turističke ponude koja je samo u protekloj godini Dubrovniku donijela više prestižnih titula najbolje destinacije na Jadranu.

Gradonačelnik ističe da je „sadašnje stanje u pravom smislu riječi neodrživo, a pritisci na povijesnu jezgru prilikom vršnih opterećenja prometa, posebice krajem tjedan, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Grad uđe preko 7.000 ljudi ne donosi ništa dobro u smislu očuvanja spomeničke baštine, ni u pitanju sigurnosti, a nikako niti u kvaliteti doživljaja posjetitelja.“

„Dugoročni cilj Grada Dubrovnika“, piše gradonačelnik, „jest osigurati da u jednom trenutku unutar zidina ne bude više od 4.000 gostiju s brodova na kružnim putovanjima. Smatramo da je to optimalan broj koji osigurava kvalitetan život građanima Dubrovnika, a našim gostima najbolji mogući doživljaj putovanja i uživanja u ljepotama i svekolikoj ponudi Dubrovnika. Uvjeren sam da se taj cilj može postići boljim planiranjem i disperzijom termina dolazaka brodova za što je nužno zajedničko djelovanje.“

Pohvalio je i napore koje Lučka uprava Dubrovnik poduzima u planiranju dolazaka brodova na kružnim putovanjima u narednom razdoblju te na fleksibilnosti i dobroj volji iskazanoj na redovitim operativnim sastancima. „Upravo dogovorom i koordinacijom rada svih nadležnih službi kratkoročnim mjerama već smo postigli značajna poboljšanja“, stoji također u dopisu.

„Grad Dubrovnik ne dijeli goste po nikakvom osnovu, pa tako ni prema načinu dolaska u destinaciju. Međutim, čvrsto smo opredijeljeni osigurati ugodan boravak svim svojim gostima neovisno o načinu njihova dolaska. Istovremeno, upravljanje turizmom u destinaciji ima za cilj i ugodan život naših građana, smanjenje prometnih gužvi i posebno, pritisaka na povijesnu jezgru Dubrovnika koja je od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a.“, zaključio je gradonačelnik Franković.

VIŠE

Više
21 srp.
0

Kulturno – zabavni program “Ulicama našeg Grada” vraća se na dubrovačke ulice

Na inicijativu Grada Dubrovnika ponovno se pokreće ljetni kulturno – zabavni program “Ulicama našeg Grada” koji će u razdoblju od 21. srpnja do 31. kolovoza 2017. godine brojne dubrovačke goste, izletnike, ali i domaći puk uveseljavati s bogatom dubrovačkom kulturnom, zabavnom i tradicijskom baštinom.

Koncerti pet dubrovačkih klapa odvijat će se na dvije lokacije unutar povijesne jezgre odnosno u voltu prema Peskariji, na placetu ispred Dominikanskog samostana te u Lapadu na Šetalištu Kralja Zvonimira pokraj fontane.

U povijesnoj jezgri, koncerti će se održavati od 21:30 do 22:30 dok će se koncerti u Uvali Lapad održavati od 21 sat do 22:30.

Raspored koncerata, od 21. srpnja do 31. kolovoza odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

Petak – klapa KAŠE – placet ispred Dominikanskog samostana
Subota – klapa MAESTRAL- placet ispred Dominikanskog samostana
Ponedjeljak – klapa RAGUSA – placet ispred Dominikanskog samostana
Srijeda – klapa SUBRENUM – placet ispred Dominikanskog samostana
Četvrtak – klapa RAGUSAVECCHIA- na Šetalištu kralja Zvonimira pokraj fontane

VIŠE

Više
20 srp.
0

Predstavljeni projekti Grada Dubrovnika koji se planiraju realizirati do kraja ove godine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su predstavili projekte Grada Dubrovnika koje namjeravaju realizirati u nadolazećem razdoblju.

Projekt izgradnje doma umirovljenika u Gružu, nadogradnja vrtića Palčica i Područne škole Montovjerna, uređenje dječjih igrališta i igrališta za male sportove na području Grada Dubrovnika, kulturna i zabavna turistička ponuda Grada samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na održanoj konferenciji za medije.

U uvodnom dijelu konferencije za medije, gradonačelnik Franković je istaknuo kako će redovito izvještavati javnost o projektima Grada Dubrovnika i tijeku njihove realizacije.

“Moram istaknuti kako ni ove ljetne mjesece nismo mirovali po pitanju realizacije pojedenih projekata, odnosno onih kojih je moguće realizirati u ljetnim mjesecima. Pokrenuli smo izradu četiri igrališta koja bi trebala biti gotova u rujnu. Tu se radi o dječjem igralištu na području Zatona, Nuncijate, igralište u Mokošici i igralište u sklopu novoizgrađenih POS zgrada u Novoj Mokošici”, kazao je gradonačelnik Franković.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić osvrnula se na veće projekte koje Grad Dubrovnik planira realizirati do kraja ove godina, ali i u prvom dijelu 2018. godine.

“Dom umirovljenika u Gružu je projekt koji smo prvi krenuli rješavati. Informacije koje smo dobili prilikom preuzimanja vlasti su da je taj projekt završen, prijavljeno gradilište i da gradnja treba početi svakog trena. Projekt jest napravljen i građevinska dozvola jest ishođena, a prijavljeno je i gradilište kako se ne bi dogodilo da istekne građevinska dozvola. Međutim, za potrebe gradnje bilo je potrebno napraviti izvedbeni projekt što smo u međuvremenu i pokrenuli, ali zbog činjenice da je izvedbeni projekt rađen prije tri do četiri godine, a neke predviđene tehnologije su danas zastarjele morali smo pokrenuti reviziju projektne dokumentacije i uskladiti s današnjim stanjem i potrebama na tržištu”, kazala je zamjenica Tokić ističući kako je vrijednost investicije doma umirovljenika u Gružu vrijedna oko 15 milijuna kuna.

Zamjenica Tokić kazala je kako bi sredinom kolovoza trebao biti natječaj te rješenje dodatne dokumentacije, a otvaranje gradilišta očekuje se krajem godine.

Osim izgradnje doma umirovljenika u Gružu, zamjenica Tokić iznijela je planove i za nadogradnju vrtića Palčica i PŠ Montovjerna.

Zamjenica Tokić je istaknula kako su za nadogradnju vrtića Palčica zatekli završenu dokumentaciju te kako je nedostajalo samo jedno prometno rješenje koje je ishodovano.

“Uz koordinaciju s pročelnicima, suglasnosti su pribavljene, izdana je prije dva dana i građevinska dozvola. Međutim, to nije dovoljno za gradnju, moramo izraditi i izvedbeni projekt. No, pokrenuta je izrada izvedbenog projekta, kao i troškovnika. U rujnu bi trebali pustiti natječaj za odabir izvođača. Projekt vrijedi 11 milijuna kuna, a s gradnjom bi se trebalo početi krajem ove ili početkom 2018. godine. Veliki je to izazov jer ne mogu se sjetiti kad smo dvije velike investicije paralelno započinjali u Gradu Dubrovniku”, kazala je zamjenica Tokić.

Vrijednost projekta nadogradnje dječjeg vrtića Palčica je 11 milijuna kuna.

“Treća investicija koju planiramo realizirati je PŠ Montovjerna. Ona je u lošijem stanju što se tiče zatečenog stanja. Glavni projekt u momentu kada smo zatražili izvješće bio je završen, ali nismo imali suglasnosti na sigurnosne uvjete, zaštitu od požara i zaštitu na radu. Rješenja po tim pitanjima smo predali prije sedam dana i proslijedili ih nadležnim službama i sad čekamo povratnu informaciju. Nadam se da bi građevinsku dozvolu mogli dobiti u listopadu”, kazala je zamjenica Tokić dodajući kako su pokrenuli i projekt semaforizacije Čajkovića čime bi se trebala povećati sigurnost svih sudionika u prometu na ovom dijelu Jadranske magistrale.

“Radi se o opremanju prometnice gdje bi dionicu koja je opasna i gdje smo imali nesreće opremili po suvremenoj tehnologiji. Sustav bi registrirao brzinu vozila koje dolazi. Ako vozač ne smanji brzinu, upalit će se semafor koji će zaustavljati vozila. To je prevencija, ali najveći dio ipak je tu na čovjeku, odnosno vozaču, ali i pješacima”, istaknula je zamjenica Tokić dodajući kako će se za projekt izdvojiti 400 do 500 tisuća kuna.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić iznijela je planove Grada Dubrovnika vezane uz društvene projekte.

Tako je između ostaloga, zamjenica Tepšić najavila povratak projekta “Ulicama našeg Grada” koji je uspješno živio, a njegova realizacija započinje već u petak, 21. srpnja.

“Pet klapa će svirati i pjevati na dvije lokacije u Gradu i u Uvali Lapad. Izvodit će svoje “acapella” programe. U povijesnoj jezgri nastupat će na vrhu skalina od Dominikanaca i u voltu pokraj Peskarije” kazala je zamjenica Tepšić ističući kako će se glazbeni program izvoditi od 22:30 do 23:30 sati.

Zamjenica Tepšić, na održanoj konferenciji za medije najavila je i poseban program povodom Dana domovinske zahvalnosti.

“Pripremili smo poseban program povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. Prigodnom koncertu Dubrovačkog simfonijskog koncerta i klape Subrenum, 4. kolovoza, ispred crkve svetog Vlaha prethodit će izložba u Muzeju domovinskog rata u tvrđavi Imperijal. Važno je naglasiti i kako će se ovaj program realizirati uz suradnju kulturnih institucija Grada Dubrovnika to jest Muzeja domovinskog rata, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića”, kazala je zamjenica Tepšić dodajući i kako je nedavno raspisan natječaj za organizaciju dočeka Nove godine, koji će biti kulminacija ovogodišnjeg Zimskog festivala koji će trajati od 2. prosinca do 6. siječnja. Te da se nada da će se na natječaj javiti što više zainteresiranih.

Zamjenica Tepšić je dodala i kako će u rujnu početi kulturni programi i u Mokošici u ljetnikovcu Gučetić.

Osim osvrta na kulturno – zabavne manifestacije Grada Dubrovnika, zamjenica Tepšić najavila je i kako će se na sjednici Gradskog vijeća naći odluka o financiranju udžbenika za srednjoškolce koji imaju prebivalište u Dubrovniku. Istaknula je kako će se sredstva za sufinanciranje osigurati rebalansom početkom rujna.

VIŠE

Više
1236912