Blog

20 lis.
0

OTVORENO PISMO Gradonačelnik Franković: „Ruskoviću, prestanite već jednom obmanjivati javnost!“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika uputio je otvoreno pismo Antu Ruskoviću, direktoru tvrtke Excelsa nekretnine d.d.
Ovim bih Vas putem, gospodine Ruskoviću, zamolio da ne nastavljate praksu širenja neistina i dezinformacija medijima, a koje su vezane uz nastojanja Grada Dubrovnika da sebi priskrbi pravičnu naknadu za korištenje žičare. Pokušajte se koristiti argumentima, a ne lažima i demagogijom.
Meni osobno, ali i čitavoj gradskoj upravi i svim našim sugrađanima, jasno je da je Vama gospodine Ruskoviću na prvom mjestu interes Vašeg poslodavca, odnosno nastojanje da sebi osigurate što bolju nagradu u slučaju da uspijete Gradu uskratiti pravičnu naknadu. No, shvatite i da je nama obaveza zastupati isključivo interese Grada i svih njegovih građana. Ako bude po Vašem, odnosno da Grad pristane na naknadu od 10 posto, u ugovornom razdoblju Grad bi ostao uskraćen za čak 100 milijuna kuna. A dobro znamo koliko se vrtića, škola, stanova za mlade parove ili domova umirovljenika može sagraditi tim novcem. Kao što dobro znamo da je zbog neplaćanja ikakve naknade s Vaše strane, Grad u ovih šest godina ostao također bez višemilijunskog iznosa, a kojim je mogao graditi navedeno.
Dakle, Vašu borbu za bolji i izdašniji položaj kod Vašeg poslodavca razumijemo. No, ne razumijemo zašto se pritom morate koristiti neistinama. Tako uporno navodite kako se Vama ne isplati dati Gradu 15 posto iznosa od koncesije. U prijevodu u novac, ako je 5 posto 100 milijuna kuna, to znači da bi Excelsa nekretnine od žičare u 30 godina uprihodovala čak 2 milijarde kuna?! Pa s razlogom sumnjamo da bi Vam izdvajanje 15 posto od te dvije milijarde kuna ugrozilo posao.
Druga Vaša neistina je još više puta ponavljana. Valjda mislite da će vremenom postati istinom. Govorite da Grad traži naknadu koja bi bila „nekoliko puta viša od ostalih koncesijskih naknada u Hrvatskoj“ te taj navod potkrepljujete navodima da je riječ o „trostruko većoj naknadi za novu plažu u Uvali Lapad“.  Naime, dok se Vama nudi da  plaćate svega 12 tisuća kuna fiksnu godišnju naknadu te dodatnih 15 posto od prihoda, koncesionar za plažu u Uvali Sumratin plaća čak 1,9 milijuna kuna fiksne godišnje naknade te 3,44 posto svih prihoda.
Dakle, činjenice jasno govore kako Vam je namjera obmanuti javnost i pritom Gradu i svim njegovim građanima uskratiti pripadajući naknadu. Tako građanima uskraćujete nove vrtiće, škole u jednoj smjeni, razne socijalne mjere potrebitima i našim braniteljima. A takvog bi se ponašanja trebali i kloniti i sramiti.
Svakako, mi ćemo znati zaštititi interese Grada i naših sugrađana i nećemo pristati ni na kakve ultimatume po principu „uzmi ili ostavi“. Ta su vremena iza nas.  Mi smo od građana dobili povjerenje za zaštitu interesa Grada, a ne radi pogodovanja ili podilaženja ikakvim spekulantima ili investitorima koji žele što više zaraditi, ali očito pritom i oteti pripadajuće ovom Gradu i njegovim stanovnicima.

Više
20 lis.
0

Prve kućice za pse stigle na Žarkovicu

U azil za napuštene životinje na Žarkovici u petak je dostavljen prvi kontingent od 50 kućica za pse.

Naime, Grad Dubrovnik je pokrenuo nabavu ukupno 100 kućica za pse koje je na temelju nacrta i dimenzija dostavljenih od strane Društva za zaštitu životinja Dubrovnik izradila tvrtka Drvointerijeri d.o.o. iz Mokošice. Dostava 50 kućica prva je faza pokrenutog projekta.

Nastambe se postavljaju kako bi se psima na Žarkovici osigurali što bolji uvjeti smještaja i skrbi do izgradnje gradskog skloništa za životinje. Grad Dubrovnik je također osigurao 100.000 kuna za sanaciju ograda na području azila, kao i dodatnih 100.000,00 kuna donacije Društvu za zaštitu životinja s isključivom namjenom zapošljavanja prijeko potrebne radne snage za pomoć volonterima Društva.

Više
19 lis.
0

Sanirane i obnovljene ceste u Orašcu, najavljena temeljita obnova gradskih prometnica

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenice Orlande Tokić i suradnika obišao je nedavno završene radove na sanaciji kolnika u Orašcu.

Naime, Grad Dubrovnik izveo je radove sanacije asfaltnog i betonskog kolnika na području Orašca, i to na tri lokacije ukupne duljine 800 metara.

Na predjelu Dolina saniranim je kolnik u dužini 390 metara dok je na potezu od ambulante do kuće Ban uređena dionica od 340 metara gdje je ujedno saniran i parking ispred Doma zdravlja. Treća dionica odnosi se na kolnik u Ulici Lujaci.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je prilikom obilaska da su radovi izvedeni u sklopu programa redovnog održavanja prometnica, a prije Orašca uređene su i dionice na području Gornjih sela i Trstenog – „Uslijed će i drugi dijelovi grada, a pred samu zimu i uži centar. Naš cilj je u narednom dvogodišnjem razdoblju temeljito obnoviti sve ceste na gradskom području kako bismo ih u budućnosti mogli lakše održavati“, kazao je gradonačelnik.

Vrijednost ove investicije iznosi 535.000.00 kuna s PDV-om.

VIŠE

Više
19 lis.
0

Odana počast poginulim konavoskim domobranima

Povodom obilježavanja 73. obljetnice zločina počinjenog nad trinaestoricom konavoskih domobrana 1944. godine danas je na Orsuli održana komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Komemoraciji su nazočili i predstavnici Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije, članovi obitelji ubijenih, predstavnici Općine Konavle, predstavnici Udruge hrvatski domobran Dubrovnik, Udruge Daksa te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Više
13 lis.
0

Grad Dubrovnik će Domu zdravlja prepustiti prostor za pedijatrijsku ambulantu u Mokošici i stan za smještaj liječnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je danas sastanak s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom na temu pedijatrijske ambulante u Novoj Mokošici.

„Intencija Grada Dubrovnika je da Mokošica kao najveće gradsko naselje konačno dobije svoga pedijatra i spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć Domu zdravlja da tu namjeru provedemo u djelo“, kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik već pronašao adekvatan prostor u svom vlasništvu koji je spreman prepustiti za potrebu pedijatrijske ambulante. Prostor u Vinogradarskoj ulici površine 150 kvadrata, ocijenjeno je, zadovoljava minimalne tehničke uvjete za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a Grad je  isti prije čina primopredaje spreman i urediti.

Osim prostora, Grad Dubrovnik će za potrebe smještaja liječnika pedijatrijske specijalizacije Domu zdravlja na korištenje dodijeliti jedan stan u svome vlasništvu, također na području Mokošice. O toj namjeni gradonačelnik Franković je ravnatelja Bazdana već obavijestio dopisom od 4. listopada 2017. godine.

VIŠE

Više
13 lis.
0

Gradonačelnik od Ministarstva financija zatražio inspekcijski nadzor nad poslovanjem žičare, obavijestio i DORH

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u četvrtak, 12. listopada od Ministarstva financija Republike Hrvatske zatražio je provođenje inspekcijskog nadzora nad poslovanjem društva Excelsa nekretnine d.d. u području djelatnosti prijevoza žicarom.

U zahtjevu za provođenjem inspekcijskog nadzora navodi se kako je Gradsko vijeće Grada Dubrovnik je na 27. sjednici, održanoj dana 12. siječnja 2017. godine donijelo Odluku o dodijeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra  čiji je sastavni dio Ugovor o koncesiji, a na temelju ranije podnesenog zahtjeva društva Excelsa nekretnine. Ugovor o koncesiji na potpis i solemnizaciju Društvu upućen je 7. veljače 2017. godine od strane Povjerenice Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik, navodi se također u Zahtjevu.

Inspekcijski nadzor zatražen je  iz razloga što ni nakon niza opetovanih traženja, Gradu Dubrovniku nisu dostavljeni potpisani ugovori, Društvo ne plaća koncesijsku naknadu niti izvršava svoje obveze sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske i odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.
Pratećim dopisom gradonačelnik Franković se 12. listopada obratio i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku obavijestivši ih da društvo Excelsa nekretnine d.d. obavlja gospodarsku djelatnost korištenjem općeg ili drugog dobra za koju je potrebna koncesija bez sklopljenog Ugovora o koncesiji i bez plaćanja koncesijske naknade Gradu Dubrovniku. „Ovakvim postupanjem Društvo, osim što nezakonito pribavlja imovinsku korist, nastaje šteta za Proračunu Grad Dubrovnika“, napisao je gradonačelnik Državnom odvjetništvu.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik se dana 3. listopada 2017. službeno obratio društvu Excelsa nekretnine zatraživši od Društva da u roku od tri dana od dana zaprimanja dopisa, dostavi Gradu Dubrovniku, kao Davatelju koncesije, tri potpisana i solemnizirana primjerka Ugovora o koncesiji.
Istim dopisom Društvu je naznačeno da će, ukoliko se u prethodno navedenom roku ne dostave primjerci potpisanog Ugovora, Grad Dubrovnik obavijestiti sva nadležna tijela i institucije o kršenju odredbi Zakona o koncesijama.

Navedenim dopisom je, između ostalog, Društvu skrenuta pozornost na članak 12. Zakona o koncesijama koji kaže: „Zabranjeno je svako obavljanje djelatnosti za koje je potrebna koncesija, a obavlja se bez dane koncesije. Zabranjeno je obavljanje svake djelatnosti koja služi ili je izravno ili neizravno usmjerena na nezakonito iskorištavanje predmeta koncesije, uključujući korištenje dobra stečenog nezakonitim iskorištavanjem predmeta koncesije za obavljanje druge djelatnosti i/ili stjecanje materijalne koristi.“

VIŠE

Više
12 lis.
0

Napreduju radovi na groblju Dubac

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište groblja Dubac gdje se susreo s direktorom tvrtke Groblje Dubac d.o.o. Đurom Lonzom i načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem.

Prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova. -„Uspješno smo otklonili određene komunikacijske nespretnosti koje su se pojavile i radovi se danas odvijaju zavidnim intenzitetom“, kazao je gradonačelnik. Dodao je kako je riječ o opsežnom, ali i važnom projektu Grad Dubrovnik i Župu dubrovačku jer će građanima nakon niza godina omogućiti kupovinu grobnica po prihvatljivim cijenama.  Kazao je i kako će Grad Dubrovnik nastaviti pratiti realizaciju projekta izvornim proračunskim sredstvima sukladno preuzetim obvezama.

Na gradilištu su u tijeku radovi na izgradnji južnog potpornog zida, II. faze zapad te na izgradnji zidova unutar obuhvata groblja. Direktor Đuro Lonza najavio je da se do kraja tekuće godine očekuju izmjene Detaljnog plana uređenja te pokretanje postupka ishođenja lokacijske dozvole za cijeli obuhvat. Uslijedit će ishodovanje građevinske dozvole za prvu fazu koja obuhvaća nastavak izgradnje pristupne ceste do obuhvata groblja. „Na tome će se raditi tijekom iduće godine, a početak izgradnje samih grobnica i ostalih objekata očekuje se u 2019. godini“, rekao je Lonza.
Načelnik Silvio Nardelli istaknuo je kako se očekuje da će prva ukopna mjesta biti stavljena građanima na raspolaganje 2021. godine.

Buduće groblje imat će 1585 grobnih mjesta sa svom potrebnom infrastrukturom, od pristupne ceste i cesta unutar obuhvata groblja, parkirališta, kapelice, poslovnih objekata i dvorane za ispraćaj.

VIŠE

Više
11 lis.
0

Uređenjem igrališta u Novoj Mokošici objedinjena sportsko-rekreacijska zona

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić, privremenog pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miha Katičić i suradnika obišao je danas novo uređeno igralište za male sportove u Novoj Mokošici.

Projekt uređenja igrališta za male sportove u sklopu sportsko-rekreacijskog parka obuhvatio je uređenje podloge, ali i postavljanje tribina i podesta kako bi se stanovnicima Mokošice na tom mjestu omogućilo održavanje sportskih i kulturnih manifestacija.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 520 tisuća kuna od čega je 420 tisuća kuna utrošeno na obnavljanje i sanaciju igrališta i popratnih dodataka, a preostalih 100 tisuća kuna uloženo je u potporni zid.

“Napravio se potporni zid, stabilizirao teren jer je bilo klizište i velike pukotine. Također, napravljen je malo plato za suce, iscrtan teren, postavljene tribine uz rasvjetu koja se pali na timer i tako omogućava večernja događanja. Također, s ovim igralištem zaokružena je cjelina koja uključuje u blizini dječje igralište i vježbalište na otvorenom kao sportsku zonu koja je Mokošici nedostajala”, kazala je prilikom obilaska zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

Podsjetimo, novo uređeno igralište bilo je prvo koje je nova gradska vlast obišla na početku mandata, a izgrađeno je na inicijativu gradskog kotara Mokošica.

VIŠE

Više
08 lis.
0

Čestitka gradonačelnika Frankovića povodom proslave Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku povodom proslave Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Prije 26 godina donesena je povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske kojom smo postali samostalna i suverena država.

Obilježavajući Dan neovisnosti sjećamo se dugog i krvavog puta kojeg smo morali prijeći u ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda o samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.

Ne zaboravimo i da ovog listopada obilježavamo 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije “Oslobađanje juga Hrvatske”. Stoga, s posebnim pijetetom prisjetimo se danas svih naših branitelja, svih stradalih civila, i ne zaboravimo najveću žrtvu koju su podnijeli oni i njihove obitelji.

Zahvaljujući njihovoj žrtvi i žrtvi svih naših domoljuba i junaka mi danas živimo, rastemo i radimo u slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj koja je u 26 godina izrasla u uvaženu članicu međunarodnih organizacija i institucija.

Drage sugrađanke i sugrađani, u ime djelatnika Grada Dubrovnika i svoje osobno upućujem Vam iskrene čestitke u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske!

Gradonačelnik
Mato Franković

Više
06 lis.
0

Gradskom društvu Crvenog križa Dubrovnik službeno uručeni ključevi novog kombija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas predsjedniku Gradskog društva Crvenog križa Vicku Mihaljeviću i ravnatelju Živku Šimunoviću ključeve novog kombija – polivalentnog vozila koje će se koristi za svakodnevne potrebe GDCK-a.

Prilikom primopredaje ključeva gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ovo samo jedna od akcija kojom se podupire rad Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik te je još jednom pohvalio rad i djelovanje svih članova osvrnuvši se posebno na projekt “Crveni križ u Gradu”.

“Rad Crvenog križa uistinu smatramo važnim i hvalevrijednim jer evo zahvaljujući i njihovom projektu “Crveni križ u Gradu” promptno su reagirali na brojne intervencije i samim tim olakšali i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Iduću godinu nastavljamo s novim projektima i programima. Jedan od njih je projekt spasioca na svim gradskim plažama tako da gradsko društvo crvenog križa Dubrovnik postaje i element ponude koja uključuje sigurnost što je važno za svaku destinaciju”, kazao je gradonačelnik Franković prilikom primopredaje ključeva poželivši članovima i volonterima puno uspjeha i u budućim projektima.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Vicko Mihaljević zahvalio se gradonačelniku Franković na prepoznavanju rada i inicijativa GDCK-a istaknuvši kako će se vozilo koristiti prvenstveno za potrebe interventnog tima.
Ravnatelj Živko Šimunović kazao je kako je nabavka ovog vozila ulaganje za opće dobro jer omogućuje Crvenom križu da u datom trenutku može reagirati.
Grad Dubrovnik je u proračunu za 2017. godinu osigurao 200 tisuća kuna za potrebe kupnje navedenog vozila.

VIŠE

Više