Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zajedno s načelnicima općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje, potpisao je sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem prijenos nositeljstva Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prihvatljivog za financiranje iz EU strukturnih fondova za područje gradova i općina.

 

Dubrovačko-neretvanska županija još je 2014. započela projekt za cijelu županiju, podijeljen u tri dijela, kako bi se dobio brzi širokopojasni Internet.

”Došli smo do trenutka prijave i dogovorili smo s Gradom Dubrovnikom, Gradom Korčulom i Gradom Opuzenom da budu nositelji tih prijava, svaki za svoje područje. Drago mi je da smo došli u ovu fazu i da su gradovi pokazali interes. Ne znamo još točne uvjete natječaja i hoće li svi uspjeti proći, ali činjenica je da širokopojasni Internet sam nosi porast BDP-a od dva posto te višestruko olakšava i unapređuje poslovanje”, istaknuo je župan Dobroslavić govoreći o projektu.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je Županiji na cijelom prethodno odrađenom poslu za pripremu projekta.

”Investicija se procjenjuje na oko 13 milijuna eura za područje Grada Dubrovnika i susjednih općina Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko primorje. Radi se o velikim novcima koje možemo dobiti. Ono što nas može možda malo ‘poremetiti’ je indeks razvijenosti i toga moramo biti svjesni, ali svakako ćemo posao odraditi detaljno i temeljito kako bi smo pokušali dobiti ova sredstva. To bi bio veliki poticaj gospodarstvu. Mi ćemo s našim nadležnim službama u Gradu, u suradnji s općinama i Županijom, pripremiti sve  kako bi se prijava predala potpuno i na vrijeme”, rekao je gradonačelnik Franković.

Ovo je drugi EU projekt na kojem Grad radi u partnerstvu sa susjednim općinama. Ovaj su tjedan dobivena značajna sredstva iz europskih fondova za kupnju autobusa Libertasu i taj je projekt, isto tako, odrađan zajedno s općinama Župa, Konavle, Ston i Primorje.