Paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale i paljenjem dekorativne blagdanske rasvjete uz Dubrovačku kolendu, čime će zasjati više od 900 svjetlosnih elemenata, započet će bogat program Dubrovačkog zimskog festivala u subotu, 2. prosinca u 20:30 sati. Odmah potom, ispred crkve sv. Vlaha nastupit će Gibonni – najavljeno je na konferenciji za medije koja se održala u utorak, 28. studenoga, u Luži.

“Prostorno možemo reći kako je Zagrebački zimski festival zaista veći, ali sadržajno i kvalitetom mislim da ove godine nemamo konkurenciju uspoređujući se s bilo kojim gradom u Republici Hrvatskoj. Ono što je važno, dali smo prostora svima, svim ulicama grada, prepoznali smo svaki dio grada kako bi upravo svi naši sugrađani osjećali toplinu Božića – svugdje, a ne samo na Stradunu. Grad Dubrovnik je ove godine izdvojio 450 tisuća kuna za dekorativne elemente za cijelo područje grada što obuhvaća i naše Elafite i sela. Svi će osjetiti ugođaj Božića”, kazao je na održanoj konferenciji gradonačelnik Mato Franković ističući kako je Dubrovački zimski festival postao sastavni dio dubrovačke zimske ponude, a čemu u prilog idu i dobre vijesti o popunjenosti smještajnih kapaciteta tijekom trajanja festivala.

Na konferenciji je istaknuto i kako će se ove godine posebno okititi izlozi trgovina na Stradunu koji će doprinijeti ukupnom blagdanskom ugođaju i postati dio zimske čarolije. Taj će se ugođaj zahvaljujući prigodnim dekoracijama istaknuti u svim gradskim i prigradskim naseljima.

Središte festivalskih koncertnih zbivanja je najljepša svjetska pozornica – Stradun, gdje će svaki vikend nastupati najveće zvijezde hrvatske estrade – osim Gibonnija, to su Jacques Houdek, Massimo, Pavel i Marko Tolja Septet, a u susret novogodišnjem dočeku, 30. prosinca i The Frajle. Za sam doček vrhunski glazbeno-scenski spektakl na Stradunu priredit će regionalna zvijezda Dino Merlin, uz Pravila igre i Songkillerse te atraktivni vatromet. Tradicionalno, na prvi dan nove godine, na Stradunu će se točno u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice, zaplesati valcer. Ove godine, s orkestrom kao solistica nastupa sopranistica Nikolina Pinko, a koncertom ravna maestro Ivan Josip Skender.

Veliki božićni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra ugostit će brojne soliste i klape. Ugledni kanadski dirigent Marc Tardue ravnat će koncertom, dok će izvedbom najljepših dubrovačkih skladbi ravnati Đelo Jusić. Proslavljeni operni pjevači – mezzosopranistica Marija Kuhar Šoša, tenori Đani Stipaničev i Stijepo Gleđ Markos te vokalistica Maja Grgić i mladi Dapal Band, uz ovogodišnje obljetničke klape Ragusa, Subrenum i Kaše, prigodnim će programom donijeti božićni ugođaj ovoj večeri, 22. prosinca u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

Jedinstveni ugođaj u Gradu donosi kolendavanje kao tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane vikendima, u điru od Brsalja, preko Straduna i Prijekoga, do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organiziran glazbeni program uz gastronomsku ponudu na kućicama.

Na radost najmlađih, popularni zlatni medo sa Straduna, ove će godine dobiti svoj park u Pilama, a postat će prava festivalska maskota i sudjelovati u dječjim programima, koji uključuju druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igre po starinski, pričanja bajki, crtanja Djedu i brojne druge programe. U Grad stiže i Medova seka i to već 1. prosinca. Djeci je posvećen i program u Uvali Lapad, gdje je smješteno klizalište koje će biti otvoreno na teniskim terenima prvog dana festivala, 2. prosinca u 15 sati uz program na ledu koji će prirediti Plesni studio Lazareti. Radno vrijeme klizališta na teniskim terenima u Uvali Lapad je svakim danom od 9 do 22 sata.

Subotnja jutra bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatan turistički razgled grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, koja će prirediti i deseti jubilarni humanitarni Torta party na Stradunu 9. prosinca i izložiti više od pedeset različitih torti koje će se moći kušati. U ovoj humanitarnoj akciji sudjeluje oko 40 subjekata, od medijskih kuća, hotela, slastičarnica i restorana.

U subotu, 16. prosinca, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, na Stradunu će se održati Božićna bajka. Povorka s likovima iz bajke i djecom kreće iz parka u Pilama na Stradun. U programu će sudjelovati Dječji zbor Dubrovnik, Plesni studio Lazareti, predstava za djecu „Snježna staza“ MAK teatra iz Zagreba, Trio vilenjaka „Ad libidum“, četiri Djeda Mraza te najmlađi članovi FA Linđo – Linđovo blago. Pjesma, ples i zabava zavladat će Gradom, a 1500 darova regalat će najmlađima Djed Mraz.

Prigodni zimski programi održat će se u Mokošici, koja će ove godine posebno zasjati u blagdanskom ruhu. Nedjeljna popodneva za vrijeme Adventa u Mokošici bit će obogaćena raznovrsnim glazbenim i dječjim programima na igralištu pokraj Caffe bara Kiss.

Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste pa će tako Umjetnička galerija Dubrovnik 14. prosinca otvoriti veliku međunarodnu izložbu jednog od najuglednijih suvremenih fotografa Ahmeta Ertuga na kojoj će biti predstavljene fotografije interijera ikoničkih građevina poput milanske Scale i pariške Opere, ali i Dubrovnika. U Kazalištu Marina Držića 15. prosinca  održat će se prva moderna dramska praizvedba Držićeva djela „Pjerin“ koja je sačuvana samo u fragmentima. Režiju potpisuje Ozren Prohić.

Dubrovnik Winter Festival mobilna aplikacija građanima i posjetiteljima pruža informacije o programu Dubrovačkog zimskog festivala te lokacijama na kojima su ukrašeni borovi, jelke, jaslice i slični tradicionalni i vjerski motivi. Pri fizičkom dolasku na lokaciju korisniku se otvara mogućnost korištenja kamere u aplikaciji, a nakon fotografiranja s filterom na lokaciji, korisniku fotografija ostaje na uređaju uz mogućnost dijeljenja preko društvenih mreža kroz samu aplikaciju.

Počevši od 2. prosinca, svakog dana od 17:00 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska u voznom redu Libertasovi autobusi vozit će besplatno na svim linijama u gradskom prometu (uključujući linije 28 i 35). Tijekom zimskog festivala prometovat će i besplatni XMAS BUS  na relaciji A. Kolodvor – Grawe – Pile – Vojnović – P. Lapad, te P. Lapad – Vojnović – Pile – Tommy – A. Kolodvor.

Dubrovački zimski festival odvija se četvrtu godinu za redom, a u vrijeme Adventa i u susret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada, donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe.