Sportskoj infrastrukturi 100 milijuna kuna i strategija razvoja sporta!

Hrvatska demokratska zajednica organizirala je u Saloči od zrcala drugi okrugli stol pod nazivom „Športska infrastruktura“. Sudjelovali su predsjednik Sveučilišnog saveza sportova Zrinko Čustonja, potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a i predsjednik VK „Neptun“ Marko Potrebica, predsjednik Dubrovačkog saveza sportova Maro Kapović, član Izvršnog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora Željan Konsuo te kandidati s liste HDZ-a za Gradsko vijeće Andrej Drobac (trener mlađih uzrasta VK „Jug“) i Paulo Obradović (vaterpolist „Juga“ i hrvatske reprezentacije). Moderator i ovog okruglog stola bio je novinarski doajen Luko Brailo.

Uvodno izlaganje imao je Marko Potrebica koji je ustvrdio kako „ne postoji strateški dokument Grada Dubrovnika za razvoj sportske infrastukture“ te da će HDZ krenuti s njegovom izradom „kako bi se utvrdilo što je potrebno Gradu i dubrovačkom sportu“- kako natjecateljskom tako i rekreativnom.
-Stvorili smo listu prioriteta, a sportska dvorana je na njenom vrhu. Radit ćemo njenu rekonstrukciju ili ćemo graditi novu dvoranu. Svakako, HDZ je odlučio da u četiri godine u sportsku infrastrukturu uloži 100 milijuna kuna. Želimo i međunarodni natječaj za gradnju lapadskog stadiona, rekonstrukciju i gradnju terena za tenis i nastavak radova na gradskom bazenu. Svakako, sa svim dionicima sporta u Gradu i sa strukom ćemo definirati što je potrebno dubrovačkom sportu- zaključio je uvodno Potrebica.

Zrinko Čustonja ustvrdio je kako se sportska infrastruktura ne može raditi na način da se „stavi prst na čelo“ ili da se govori „čini nam se“ i „mi mislimo da bi trebalo“.

-Sport je potrebno strateški promišljati. Ako bi bilo ovako kao što Potrebica govori, da se sport promišlja strateški, onda bi Dubrovnik bio među jedinstvenijim gradovima u državi. Nijedan veći grad u državni nema strateški pristup sportskoj infrastrukturi niti o bilo čemu vezanom uz sport! Hrvatska vrlo malo toga u ovih 25 godina promišlja sustavno. Veliki broj zapadnih država to ima. Recimo, dok je ispao problem sa infrastrukturom u Ateni i Olimpijskim igrama u Riju, igre u Londonu su primjer kako treba raditi. Zato neka Dubrovnik ne bude Atena ni Rio nego London- zaključio je Čustonja i dodao kako, za razliku od prosjeka u EU gdje se 50 posto stanovništva bavi sportom tri puta tjedno, se jedva 18 posto Hrvata bavi sportom.

-Ispada da smo vrlo malo sportski aktivni. No ni to jer se ne želimo baviti sportom nego jer nemamo gdje. A i kada ima gdje onda se to mora skupo platiti. Odgovornost za to nije na nacionalnoj razini nego isključivo na lokalnoj vlasti!Dajte nam prostore da se bavimo sportom. EU financira sportske objekte namijenjene ne natjecateljskom sportu nego lokalnim sredinama. Slovenija i Poljska su to jako dobro iskoristile. I tu vidim veliki prostor za djelovanje- kazao je Čustonja i dodao kako bi po EU standardima Grad morao imati čak tri bazena.

Željan Konsuo smatra kako je potrebno da se brzom akcijom može postići rješenje „gorućeg problema-sportske dvorane“.

-Trodijelna sportska dvorana se može napraviti već u prvoj godini mandata i tako bi se riješilo pitanje termina za treninge. Veliki bi pomak bio ako bi se u mandatu uspjeli riješiti i imovinsko-pravni odnosi u Gospinu polju, a lapadski stadion, obzirom gdje je i kakvi su prostorni planovi, ne može se graditi nego kao stadion za više od dvije tisuće gledatelja- zaključio je Konsuo.

Andrej Drobac, voditelj Sportske školice, kaže kako gradski bazen izvana možda izgleda odlično, ali da je unutra, osobito tijekom trenažnog procesa, jasno da ima dosta velikih problema- od parkinga za navijače i roditelje djece koja treniraju do temperature vode u malom bazenu koja za rad s djecom mora biti veća od velikog bazena, što sada nije slučaj. Također, Drobac je ukazao na činjenicu da ne postoji niti jedan klub za osobe s invaliditetom.

-Trebali bi omogućiti edukaciju trenera za sportaše s invaliditetom. Siguran sam da bi za to bio veliki interes jer su me već nekoliko puta pitali bi li ja vodio te treninge- kazao je Drobac i dodao kako bi i vrtići trebali imati multifunkcionalne prostore za „igru i predstave“ gdje bi se polako uvodili u sportove.

Paulo Obradović kazao je kako u Gradu osim renoviranja bazena u sportsku infrastrukturu u 25 godina nije uloženo gotovo ništa.

-Grad bi trebao dići sport na veću razinu da ne bude samo „Jug“ na vrhu Europe nego i drugi individualni sportaši i klubovi- rekao je Obradović i dodao kako je sportska dvorana prioritet, kako bi se riješio problem koji roditelji imaju radi „ranojutarnjih i kasnonoćnih treninga“, što je uvjetovano prekapacitiranošću dvorane.

Maro Kapović kaže kako su sredstva za 82 udruge DSŠ povećana s 12 na 14 milijuna kuna te dodaje kako se nada da će porast gradskog proračuna pratiti i porast sredstava za DŠS. Kapović smatra kako bi se na Lapadu trebalo sagraditi igralište s 5-10 tisuća gledatelja, kako bi se zadovoljili FIFA-ini standardi te da je jedino pravo rješenje za sport- gradnja sportskog centra u Gospinu polju.

-No, ne želimo nikakve financijske Arene. Ne želimo bunar bez dna, nego isplative projekte- zaključio je Kapović.

Na kraju okruglog stola Potrebica je zaključio kako je iz svih izlaganja jasno da je „sportska infrastruktura ruglo te će se raspasti“. Kritizirao je i nerad agencije DURA jer smatra kako se Grad morao prijaviti na neki od natječaja kojim bi za primjerice dvoranu Gad mogao dobiti i do 80 posto cjelokupnog iznosa.

-Budući gradonačelnik Franković obećao je da će Grad uložiti 100 milijuna kuna u sportsku  infrastrukturu te da će se izraditi strategija sporta. Mi nudimo rješenja, ne obećavamo. Nije strateški dokument potreban da bi skupljao prašinu nego da bi bio temelj i smjer kojim će se kretati dubrovački sport. I pritom ne želimo da se razvija samo vrhunski sport odnosno natjecateljski, želimo da se svakom djetetu omogući da se bavi sportom koji želi. Pred nama je ozbiljan posao. Bit ćemo odgovorni. Djeca smo ovoga  Grada i znamo što Grad treba- zaključio je Potrebica.