Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je službeni dopis ravnatelju Lučke uprave Dubrovnik Blažu Pezu na temu dolazaka brodova na kružnim putovanjima u sezonama 2018. i 2019. godine. Isti dopis na znanje je upućen ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju.
Uvažavajući činjenicu da postojeći ugovori s cruising kompanijama ističu tek 2019. godine, gradonačelnik Franković dopisom izražava potrebu da se zajedničkim naporima i koordinacijom državnih i lokalnih razina vlasti osigura što primjerenija alokacija dolazaka brodova već u sezoni 2018. godine, a u cilju postizanja što veće kvalitete ukupne turističke ponude koja je samo u protekloj godini Dubrovniku donijela više prestižnih titula najbolje destinacije na Jadranu.

Gradonačelnik ističe da je „sadašnje stanje u pravom smislu riječi neodrživo, a pritisci na povijesnu jezgru prilikom vršnih opterećenja prometa, posebice krajem tjedan, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Grad uđe preko 7.000 ljudi ne donosi ništa dobro u smislu očuvanja spomeničke baštine, ni u pitanju sigurnosti, a nikako niti u kvaliteti doživljaja posjetitelja.“

„Dugoročni cilj Grada Dubrovnika“, piše gradonačelnik, „jest osigurati da u jednom trenutku unutar zidina ne bude više od 4.000 gostiju s brodova na kružnim putovanjima. Smatramo da je to optimalan broj koji osigurava kvalitetan život građanima Dubrovnika, a našim gostima najbolji mogući doživljaj putovanja i uživanja u ljepotama i svekolikoj ponudi Dubrovnika. Uvjeren sam da se taj cilj može postići boljim planiranjem i disperzijom termina dolazaka brodova za što je nužno zajedničko djelovanje.“

Pohvalio je i napore koje Lučka uprava Dubrovnik poduzima u planiranju dolazaka brodova na kružnim putovanjima u narednom razdoblju te na fleksibilnosti i dobroj volji iskazanoj na redovitim operativnim sastancima. „Upravo dogovorom i koordinacijom rada svih nadležnih službi kratkoročnim mjerama već smo postigli značajna poboljšanja“, stoji također u dopisu.

„Grad Dubrovnik ne dijeli goste po nikakvom osnovu, pa tako ni prema načinu dolaska u destinaciju. Međutim, čvrsto smo opredijeljeni osigurati ugodan boravak svim svojim gostima neovisno o načinu njihova dolaska. Istovremeno, upravljanje turizmom u destinaciji ima za cilj i ugodan život naših građana, smanjenje prometnih gužvi i posebno, pritisaka na povijesnu jezgru Dubrovnika koja je od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a.“, zaključio je gradonačelnik Franković.

VIŠE