Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Zdenko Medović sastali su se s hrvatskim braniteljima koji koriste stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika kako bi ih izvijestili o mogućnosti kupnje stanova koje imaju na korištenje. Trenutačno je 17 takvih korisnika.

Naime, temeljem novog  Zakona o braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji  braniteljima je omogućeno da otkupe stanove ili kuće koje koristite, a u državnom su vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Kupnja bi im bila omogućena po uvjetima pristupačnijim od tržišnih, a tehničku pomoć pri izračunu cijene daje Ministarstvo. U ovom slučaju Zahtjev se podnosi Gradu Dubrovniku nakon čega će se dokumentacija proslijediti Ministarstvu  hrvatskih branitelja na provjeru te će oni utvrditi ostvaruje li se pravo na kupnju toga stana.
Grad Dubrovnik odlučio je ovu mogućnost pružiti i braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, koji žive u gradskim stanovima te im ponuditi stanove na kupnju po posebnim uvjetima.

”Grad želi pomoći braniteljima da napokon riješe stambeno pitanje. Mi ćemo biti vaša spona s Ministarstvom i pomoći vam u cijelom ovom procesu”, kazao je gradonačelnik Franković na sastanku s braniteljima.

Grad Dubrovnik formirao je i listu branitelja koji imaju pravo na otkup stanova te bi uskoro i otvoreno pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja, koje traje dugi niz godina, trebalo biti privedeno kraju.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik radi i na drugim projektima stambenog zbrinjavanja branitelja te je tako u svibnju potpisao Sporazum s Ministarstvom hrvatskih branitelja temeljem kojeg će dati 10,8 milijuna kuna za izgradnju 65 stanova za branitelje u Mokošici. Preostala 43 stana koja će se graditi u sklopu ovog projekta Grad je namijenio za dubrovački POS. Grad je prethodno već darovao zemljište za izgradnju ovih stanova i snosit će troškove komunalnog opremanja.