Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić, te predsjednika i članova Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića, Vicka Begovića i Zorana Ćosića održao je u srijedu sastanak s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Tom prilikom konzervatorima su detaljno predstavljene faze projekta cjelovite sanacije kanalizacijske mreže u povijesnoj jezgri. Planiranom sanacijom predviđene su radnje točkastog otvaranja kanala duž Straduna, izvlačenje, odvoz i zbrinjavanje istaloženog materijala unutar kanala, sanacija dna, stjenki i svoda kanala, te uređenje dna kanala kako bi se postigla funkcionalna odvodnja otpadnih voda.

Budući da kanal mješovite odvodnje na Stradunu istovremeno predstavlja spomenik nulte kategorije sve radove mora odobriti Konzervatorski odjel pri Ministarstvu kulture od kojih se očekuju jasne smjernice i upute o tehnologijama i materijalima koje se mogu koristiti pri sanaciji povijesnog sustava.

Prema projektantskim procjenama ova dugoočekivana i značajna investicija će stajati od 3 do 4,5 milijuna kuna, a sukladno terminskom planu, radovi bi trebali započeli bi u drugoj polovici siječnja iduće godine.

VIŠE