Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je novi Zaključak o uvođenju povlaštene cijene karte studentima dubrovačkih visokoškolskih ustanova za korištenje usluga javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, a kojim će im ulaznice u kulturne ustanove poput kina i kazališta te ulaznice na gradske zidine uz predočenje „iksice“ biti dostupne bez naknade.

Povlaštena cijena karte u potpunosti zamjenjuje tehnološki zastarjelu Studentsku kulturnu karticu uvedenu još 2006. godine. Stoga je Grad Dubrovnik, a prema prijedlogu Sveučilišta u Dubrovniku korištenje ovih usluga, a sukladno praksi drugih visokoškolskih ustanova, vezano uz „osobnu kartu“ svakog studenta – studentsku iskaznicu ili tzv. iksicu.

Međutim, praktična primjena odluke donese u rujnu ove godine izazvala je negodovanje dijela studenata koji nemaju prebivalište u Gradu Dubrovniku niti Dubrovačko-neretvanskoj županiji iz razloga što su za ulaznice u muzejske i galerijske ustanove, koje su žiteljima naše županije besplatne, morali plaćati definirani iznos od 10 kuna.

Gradska uprava odlučila je reagirati na iskazane kritike te je postavljen novi model kako bi se svi studenti u svojim pravima izjednačili te kako studenti koji upravo Dubrovnik biraju kao mjesto stjecanja visokog obrazovanja ne bi bili u nepovoljnijem položaju. – „U našem je interesu sustavno razvijati Dubrovnik kao sveučilišni grad i omogućiti svim našim studentima upoznavanje bogate kulturne ponude grada, ali i sadržajno ispunjavane njihovog slobodnog vremena. Odluka koju smo prvotno donijeli imala je značajni nedostatak što nije sve studente stavila u jednaki položaj. Kao gradonačelnik Grada Dubrovnika želim se zahvaliti svim studentima koji su nas upozorili na propuste u toj odluci te im ponuditi iskrenu ispriku ako su se zbog toga osjetili manje dobrodošlim u naš grad“, kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Novim zaključkom svim  studentima Sveučilišta u Dubrovniku, RIT Croatia i Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku (DIU) omogućuje se besplatno korištenje usluga javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Dubrovnik te Društva prijatelja dubrovačke starine (ulaznica na gradske zidine). Korištenje  navedenih usluga studentima je potpuno besplatno uz predočenje važeće studentske iskaznice (”iksice”) u vrijeme trajanja akademske godine, odnosno od početka listopada do kraja lipnja.

VIŠE