Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su predstavili projekte Grada Dubrovnika koje namjeravaju realizirati u nadolazećem razdoblju.

Projekt izgradnje doma umirovljenika u Gružu, nadogradnja vrtića Palčica i Područne škole Montovjerna, uređenje dječjih igrališta i igrališta za male sportove na području Grada Dubrovnika, kulturna i zabavna turistička ponuda Grada samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na održanoj konferenciji za medije.

U uvodnom dijelu konferencije za medije, gradonačelnik Franković je istaknuo kako će redovito izvještavati javnost o projektima Grada Dubrovnika i tijeku njihove realizacije.

“Moram istaknuti kako ni ove ljetne mjesece nismo mirovali po pitanju realizacije pojedenih projekata, odnosno onih kojih je moguće realizirati u ljetnim mjesecima. Pokrenuli smo izradu četiri igrališta koja bi trebala biti gotova u rujnu. Tu se radi o dječjem igralištu na području Zatona, Nuncijate, igralište u Mokošici i igralište u sklopu novoizgrađenih POS zgrada u Novoj Mokošici”, kazao je gradonačelnik Franković.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić osvrnula se na veće projekte koje Grad Dubrovnik planira realizirati do kraja ove godina, ali i u prvom dijelu 2018. godine.

“Dom umirovljenika u Gružu je projekt koji smo prvi krenuli rješavati. Informacije koje smo dobili prilikom preuzimanja vlasti su da je taj projekt završen, prijavljeno gradilište i da gradnja treba početi svakog trena. Projekt jest napravljen i građevinska dozvola jest ishođena, a prijavljeno je i gradilište kako se ne bi dogodilo da istekne građevinska dozvola. Međutim, za potrebe gradnje bilo je potrebno napraviti izvedbeni projekt što smo u međuvremenu i pokrenuli, ali zbog činjenice da je izvedbeni projekt rađen prije tri do četiri godine, a neke predviđene tehnologije su danas zastarjele morali smo pokrenuti reviziju projektne dokumentacije i uskladiti s današnjim stanjem i potrebama na tržištu”, kazala je zamjenica Tokić ističući kako je vrijednost investicije doma umirovljenika u Gružu vrijedna oko 15 milijuna kuna.

Zamjenica Tokić kazala je kako bi sredinom kolovoza trebao biti natječaj te rješenje dodatne dokumentacije, a otvaranje gradilišta očekuje se krajem godine.

Osim izgradnje doma umirovljenika u Gružu, zamjenica Tokić iznijela je planove i za nadogradnju vrtića Palčica i PŠ Montovjerna.

Zamjenica Tokić je istaknula kako su za nadogradnju vrtića Palčica zatekli završenu dokumentaciju te kako je nedostajalo samo jedno prometno rješenje koje je ishodovano.

“Uz koordinaciju s pročelnicima, suglasnosti su pribavljene, izdana je prije dva dana i građevinska dozvola. Međutim, to nije dovoljno za gradnju, moramo izraditi i izvedbeni projekt. No, pokrenuta je izrada izvedbenog projekta, kao i troškovnika. U rujnu bi trebali pustiti natječaj za odabir izvođača. Projekt vrijedi 11 milijuna kuna, a s gradnjom bi se trebalo početi krajem ove ili početkom 2018. godine. Veliki je to izazov jer ne mogu se sjetiti kad smo dvije velike investicije paralelno započinjali u Gradu Dubrovniku”, kazala je zamjenica Tokić.

Vrijednost projekta nadogradnje dječjeg vrtića Palčica je 11 milijuna kuna.

“Treća investicija koju planiramo realizirati je PŠ Montovjerna. Ona je u lošijem stanju što se tiče zatečenog stanja. Glavni projekt u momentu kada smo zatražili izvješće bio je završen, ali nismo imali suglasnosti na sigurnosne uvjete, zaštitu od požara i zaštitu na radu. Rješenja po tim pitanjima smo predali prije sedam dana i proslijedili ih nadležnim službama i sad čekamo povratnu informaciju. Nadam se da bi građevinsku dozvolu mogli dobiti u listopadu”, kazala je zamjenica Tokić dodajući kako su pokrenuli i projekt semaforizacije Čajkovića čime bi se trebala povećati sigurnost svih sudionika u prometu na ovom dijelu Jadranske magistrale.

“Radi se o opremanju prometnice gdje bi dionicu koja je opasna i gdje smo imali nesreće opremili po suvremenoj tehnologiji. Sustav bi registrirao brzinu vozila koje dolazi. Ako vozač ne smanji brzinu, upalit će se semafor koji će zaustavljati vozila. To je prevencija, ali najveći dio ipak je tu na čovjeku, odnosno vozaču, ali i pješacima”, istaknula je zamjenica Tokić dodajući kako će se za projekt izdvojiti 400 do 500 tisuća kuna.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić iznijela je planove Grada Dubrovnika vezane uz društvene projekte.

Tako je između ostaloga, zamjenica Tepšić najavila povratak projekta “Ulicama našeg Grada” koji je uspješno živio, a njegova realizacija započinje već u petak, 21. srpnja.

“Pet klapa će svirati i pjevati na dvije lokacije u Gradu i u Uvali Lapad. Izvodit će svoje “acapella” programe. U povijesnoj jezgri nastupat će na vrhu skalina od Dominikanaca i u voltu pokraj Peskarije” kazala je zamjenica Tepšić ističući kako će se glazbeni program izvoditi od 22:30 do 23:30 sati.

Zamjenica Tepšić, na održanoj konferenciji za medije najavila je i poseban program povodom Dana domovinske zahvalnosti.

“Pripremili smo poseban program povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. Prigodnom koncertu Dubrovačkog simfonijskog koncerta i klape Subrenum, 4. kolovoza, ispred crkve svetog Vlaha prethodit će izložba u Muzeju domovinskog rata u tvrđavi Imperijal. Važno je naglasiti i kako će se ovaj program realizirati uz suradnju kulturnih institucija Grada Dubrovnika to jest Muzeja domovinskog rata, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića”, kazala je zamjenica Tepšić dodajući i kako je nedavno raspisan natječaj za organizaciju dočeka Nove godine, koji će biti kulminacija ovogodišnjeg Zimskog festivala koji će trajati od 2. prosinca do 6. siječnja. Te da se nada da će se na natječaj javiti što više zainteresiranih.

Zamjenica Tepšić je dodala i kako će u rujnu početi kulturni programi i u Mokošici u ljetnikovcu Gučetić.

Osim osvrta na kulturno – zabavne manifestacije Grada Dubrovnika, zamjenica Tepšić najavila je i kako će se na sjednici Gradskog vijeća naći odluka o financiranju udžbenika za srednjoškolce koji imaju prebivalište u Dubrovniku. Istaknula je kako će se sredstva za sufinanciranje osigurati rebalansom početkom rujna.

VIŠE