„Sramotno je da Grad ne koristi fondove EU i da je DURA-u koristila samo kao bankomat!“

Tijekom rasprave o korištenju fondova Europske unije ostao sam zatečen i u nevjerici sam slušao dvije najvažnije osobe za EU fondove u Hrvatskoj, ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac i ravnatelja SAFA-e Tomislava Petrica, što govore o Gradu Dubrovniku u tom kontekstu.

Naime, i ministrica i ravnatelj su potvrdili kako Dubrovnik nije koristio sredstva iz EU fondova te da u ovom trenutku nema aktivnih ugovora koji se provode, a financiraju se sredstvima EU. To je poražavajuće i pokazatelj je načina na koji je dosadašnja vlast radila osam godina.  Posebno je zanimljivo to što se nas u Hrvatskoj demokratskoj zajednici naziva ljudima koji samo znaju rušiti. No, indikativno je da su u sva tri projekta koja se, bez suradnje Grada Dubrovnika, upravo provode u Gradu vezani uz osobe s HDZ-ove liste. Najprije ja kao nositelj i gradonačelnički kandidat (s projektom obnove ljetnikovca Sorgo u Komolcu), zatim drugi na listi Marko Potrebica (gradnja Studentskog doma) te peti na listi  Marijo Bekić (Opća bolnica Dubrovnik- Objedinjeni hitni bolnički prijem, domovi zdravlja). Toliko o rušiteljima.

Dakle, dosadašnja gradska uprava sve je svoje aktivnosti i projekte plaćala proračunskim novcima građana, umjesto da se koriste EU fondovima. Gradski novci mogli su se koristiti za poboljšanje standarda življenja naših sugrađana – od gradnje vrtića i škola preko potpore invalidima, studentima i braniteljima. Ali nisu. Je li razlog tome što su nesposobni za pripremiti EU projekte ili su motivi u manjoj kontroli tijeka novca – možemo samo nagađati. Ipak, nije zanemariva činjenica da je revizija u DURA-i otkrila niz nezakonitosti i nepravilnosti. Dakle, bavili su se fondovima, ali tako da su radili nezakonitosti u agenciji koja je trebala pripremati projekte, a u biti je služila kao bankomat.

Iznenadio me je i podatak da „Vodovod“ nema pripremljen projekt kojim bi Grad mogao dobiti 500 milijuna kuna iz EU fondova. Odnosno, ako se rad na projektnoj dokumentaciji hitno ne ubrza, Grad bi mogao ostati bez ovih novaca.

Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ćemo „otkriti“ EU fondove i promijeniti sramotnu činjenicu da u SAFA-i nema niti jedan ugovor o sredstvima EU za Grad Dubrovnik. EU novac nam treba i za obnovu baštine, kako bi sredstva od baštine također koristili za podizanje standarda življenja u Gradu.

Stoga smo uvjereni da će građani prepoznati one koji su demagozi bez pokrića, a tko je svojim primjerom dokazao da zna raditi s EU projektima i u Grad donijeti desetke milijuna kuna iz EU fondova. Zato neka oni pobjeđuju u anketama koje sami naručuju kod svojih prijatelja, a mi ćemo dobiti podršku građana i 21. svibnja pokazati kako je došlo vrijeme i za promjene i za zamah kod korištenja EU fondova.