Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je danas u hotelu Valamar Dubrovnik President potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta.

Ukupna vrijednost ugovora kojim će se Hrvatskim cestama dodijeliti sredstva za izgradnju Pelješkog mosta iznosi 420,3 milijuna eura, a ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomsilav Petric te direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što na početku svog mandata gradonačelnika Dubrovnika nazoči potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt cestovnog povezivanja Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. „Potpisivanjem ovog ugovora uklonjena je i posljednja prepreka realizaciji projekta od strateškog značaja za Hrvatsku, ali i od posebne gospodarske, a rekao bih i životne važnosti za šire dubrovačko područje“, kazao je Franković.

Čestitao je hrvatskoj Vladi i svim ostalim uključenim, što su ovaj geostrateški projekt od najvišeg nacionalnog interesa uspjeli privesti kraju i osigurati financiranje iz EU fondova.

„Upravo značajnije korištenje europskih sredstava bit će i okosnica rada nove gradske uprave kojoj sam na čelu, jer smatramo da mogućnost takvog financiranja nije dovoljno korištena u prethodnom razdoblju“, rekao je.

„O Pelješkom mostu se proteklih godina uistinu puno govorilo. Neki su govorili kako je Hrvatskoj i našem jugu nepotreban. Nazivali su ga i „iluzijom za budale“, a umjesto mosta pokušavali progurati povezivanje trajektnim linijama i tunelima”, rekao je te zaključio kako Pelješki most nikada nije imao alternativu.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, saborski zastupnik Branko Bačić te nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

VIŠE