Dubrovački HDZ-ovci proslavili 28. obljetnicu osnivanja stranke u Gradu. Nakon prigodnog polaganja vijenaca na Boninovu te svete mise u Katedrali, brojni članovi i simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice okupili su se na samom mjestu osnivanja, u nekadašnjoj kavani Karaka.

U prigodnom govoru predsjednik gradske organizacije HDZ-a gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se prije 28 godina ideja zacrtana osnutkom HDZ-a o slobodnoj i neovisnoj demokratskoj Republici Hrvatskoj i ostvarila. Osvrnuo se i na sadašnji trenutak:

– Ovo je godina HDZ-a po pitanju političkih uspjeha. Zabilježili smo značajan rezultat i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini i sada više nema alibija, nitko nam ne može biti kriv osim nas samih. Na nama je da rješavamo probleme koji godinama muče naše sugrađane – kazao je Franković te dodao kako je ovo vrijeme odgovornosti za ispunjenje svega što su na početku mandata obećali.

– Suočili smo se sa brojnim problemima, od potpuno nefunkcionalne gradske uprave, do brojnih problema u komunalnim društvima koji dosežu u pojedinim segmentima velike razmjere korupcije. No to nam ne smije biti alibi, već poticaj na rješavanje svih nagomilanih problema kroz godine. Ustrajno ćemo se s njima boriti i vući poteze koji neće uvijek biti politički popularni. Na nama nije da se svidimo svima, već da uvedemo red i za četiri godine podvučemo račun za učinjeno – kazao je u obraćanju okupljenim stranačkim kolegama Franković.

Najavio je kako će 2018. godina biti godina investicija te pobrojao sve značajnije projekte koji bi trebali početi dogodine – nadogradnja vrtića Palčica, rekonstrukcija Područne škole Montovjerna, dom umirovljenika Gruž, kanalizacija Orašca i Mokošice, saniranje kanalizacijske mreže povijesne jezgre, kanalizacijska mreža otoka Šipana te dugoočekivano cestovno spajanje Mosta dr. Franja Tuđmana s Pobrežjem. Kako je rekao, riječ je o 24 milijuna kuna vrijednoj investiciji otkupa zemljišta i izgradnje spomenute ceste.

Okupljenima se obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja se, čestitavši okupljenima na obljetnici, osvrnula i na ovotjedni „pokušaj izglasavanja nepovjerenja Vladi RH“.

– Svjedočili ste u Saboru još jednom pokušaju da se krajnje neargumentiranim napadima pokuša osujetiti ono što se trudimo raditi kao Vlada, a to je vratiti povjerenje u politiku i Vladu i uvjeriti građane da glavni razlog našeg djelovanja u javnom životu mora biti vjera u moral u politici – kazala je Nina Obuljen Koržinek.

Na svečanosti je bio i izaslanik predsjednika HDZ-a saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik Frano Matušić, saborska zastupnica Sanja Putica te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Okupljenima se obratio i prvi predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Dubrovnik Ivo Jelić koji je s nekolicinom Dubrovčana osnovao HDZ u Dubrovniku prije 28 godina.

Nakon obilježavanja obljetnice u Karake uslijedilo je zajedničko fotografiranje na skalinima crkve Svetoga Vlaha te prigodan tratamenat u Gradskoj kavani.
VIŠE