Na otvaranju Graničnog prijelaza Ivanica, gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako Dubrovnik nije spreman za suradnju s Trebinjem dok se Trebinjci ne ispričaju Dubrovčanima za sve učinjeno tijekom Domovinskog rata.

Franković je rekao kako nije dovoljna samo dobra volja za suradnju koju su dužnosnici Trebinja iskazali ranije prema Dubrovniku, dodajući da se “prije toga potrebno ispričati građanima grada Dubrovnika, majkama koje su izgubile sinove, obiteljima  koje su izgubile svoju djecu i djeci koja su ostala bez svojih roditelja”.

“Kada ta isprika uslijedi, kao što je uslijedila iz Crne Gore, Dubrovnik je spreman surađivati s Trebinjem. Do tada nismo spremni surađivati s onima koji se nisu ispričali zbog onoga što su napravili našem gradu.” – kazao je Franković.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi se i Dubrovčani trebali ispričati Trebinju, Franković je rekao kako ne vidi razlog zašto bi to učinili.

“Zašto bismo se mi ispričavali Trebinju? Zato što smo branili svoje kuće i domove. Trebamo li se zato ispričavati?! Hrvatska vojska nikada nije napadala nikoga niti je ulazila u ičije domove, samo je časno čuvala obiteljske kuće i obranila ih.” – kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.