Koncept i program te novitete ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala ali i program dočeka Nove 2018. godine, predstavili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović na konferenciji za novinare, 14. rujna u Festivalskoj palači.

Veliko otvaranje četvrtog Dubrovačkog zimskog festivala održat će se u subotu 2. prosinca 2017., uz paljenje prve adventske svijeće i dekorativne blagdanske rasvjete, nakon čega će koncert ispred crkve sv. Vlaha održati dugo iščekivani Gibonni. U bogatom glazbenom programu, od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Jacques Houdek, Massimo, Pavel i Marko Tolja.

Kao uvertira dočeku Nove godine, 30. prosinca koncert će prirediti popularne the Frajle, a  Dubrovčane i njihove goste u novogodišnjoj noći na Stradunu zabavljat će Dino Merlin, Pravila igre i Songkillersi. Tradicionalno, na prvi dan nove godine Dubrovački simfonijski orkestar  izvest će prigodni program točno u podne na Stradunu.

Ove godine, u suradnji s hotelom Valamar Lacroma, Dubrovački simfonijski orkestar priredit će i poseban Božićni koncert 22. prosinca, uz tri ovogodišnje obljetničke dubrovačke klape – Ragusa, Subrenum i Kaše te soliste Mariju Kuhar Šoša, Stijepa Gleđa Markosa i Đanija Stipaničeva.

Pored bogatog zabavnog i glazbenog, dio festivala su i brojni kulturni programi koje će organizirati ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, ali i zanimljive i prigodne radionice koje su ustanove i udruge pripremile za sve uzraste. Tako će Prirodoslovni muzej Dubrovnik u dogovoru s odgojno-obrazovnim ustanovama održati kreativne radionice izrade božićnog drvca i ukrasa od prirodnih materijala, a bit će organizirana i vodstva po Muzeju uz popratnu bojanku Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik s blagdanskim motivima. Dubrovačke knjižnice, među ostalim, organizirat će radionicu modeliranja gline za djecu i odrasle „Blagdanska zvona i lampioni“ u Narodnoj knjižnici Grad. Zajednica tehničke kulture Dubrovnik u okviru programa „Priča o Betlemima“ organizirat će radionice izrade Betlehema za najmlađe, a u suradnji s Dubrovačkom biskupijom izradit će se i aplikacija koja će posjetitelje voditi kroz Betleheme u dubrovačkim crkvama i na vanjskim prostorima.

Umjetnička galerija Dubrovnik sudjelovat će s otvorenjem velike međunarodne izložbe fotografija Ahmeta Ertuga 14. prosinca. Jedan od najuglednijih suvremenih fotografa, Ahmet Ertug predstavit će fotografije iz ciklusa interijera ikoničkih građevina poput milanske Scale i pariške Opere. Za izložbu u Dubrovniku, slavni je fotograf pripremio i tri fotografije najvažnijih dubrovačkih građevina. Umjetnička galerija Dubrovnik po prvi puta priređuje božićni domjenak i predstavlja božićno drvce koje će okititi suvremena hrvatska umjetnica Marijana Vukić.

Novi programski projekt je „Christmas Tree Mapping“ koji se temelji na kićenju božićnih drvaca postavljenih na različite lokacije, a koje će uz pomoć aplikacije posjetitelji moći obići, a zainteresirani umjetnici pozvani su uključiti se u kreativne radionice.

„Kolendavanje“ kao tradicionalni dubrovački običaj uvršteno je u program festivala, a „Ulicama našeg Grada“ kolende će pjevati brojne klape.

Subotnja jutra u okviru festivala bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz turistički razgled grada, u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, koja će i ove godine, desete za redom, prirediti humanitarni „Torta party“ na Stradunu, uz DJ-a, Plesni studio Lazareti, Plesni studio Step and jazz,  uz puno raznovrsnih torti i kolača ispred sv. Vlaha 9. prosinca. Posebno će veselo biti dubrovačkoj dječici 16. prosinca kad pjesma, ples i zabava zavladaju Gradom, a „Božićna bajka“ postane stvarnost.

Upravo na radost najmlađih ovogodišnji Dubrovački zimski festival donosi pravi blagdanski ugođaj i u Uvalu Lapad, gdje će biti organizirani razni dječji programi i sadržaji poput blagdanskog vlakića i klizališta te novoosmišljenog programa „Led i čokolada“.

Još jedna od novosti koja će razveseliti najmlađe sugrađane i ponuditi nove sadržaje bit će „Medov park u Pilama“ koji će zablistati u čarobnom blagdanskom ruhu, a posebno osmišljene programe koordinirat će Dijana Sinanović i Zrinka Japunčić u ime plesnog studija Lazareti i Udruge Le Petit Festival du Theatre. Atraktivno će blagdanski biti dekoriran i Park Luja Šoletića u Gružu, uz dvije kućice s prilagođenom ugostiteljskom ponudom

„Gundulićev zimski san“ naziv je programske cjeline koja će se odvijati na Gundulićevoj poljani gdje će se postaviti dodatne kućice i dekoracije te organizirati brojniji sadržaji u odnosu na lani.
„Nedjeljna adventska popodneva u Mokošici“ bit će obogaćena raznovrsnim programima na igralištu za male sportove pokraj Caffe bara Kiss koji će za tu prigodu biti prigodno ukrašen i opremljen. U suradnji  s udrugama osmislit će se aktivnosti i zabavni sadržaji uz večernje glazbene programe za sve generacije. Na istom prostoru, prema iskazanom interesu, postavit će se i nekoliko kućica s prigodnom ponudom.

Na konferenciji za novinare predstavljen je projektni prijedlog postavljanja kućica unutar stare gradske jezgre koji je izradio arhitektonski Studio Lacroma, a upućen je na suglasnost Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

S obzirom na izvrstan odaziv publike za vrijeme trajanja Dubrovačkog zimskog festivala, kojemu je preduvjet osiguranje besplatnog prijevoza, javni prijevoznik Libertas Dubrovnik, omogućit će besplatan prijevoz na linijama koje prometuju prema staroj gradskoj jezgri i Uvali Lapad u popodnevnim i večernjim satima za vrijeme festivala.

Središnji informativni centar Dubrovačkog zimskog festivala bit će u prostoru Luže, gdje će se odvijati i prodaja prigodnih suvenira.

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim će se za vrijeme Adventa i u susret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organizirati raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji.

VIŠE