Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić te privremene pročelnice UO za poslove gradonačelnika Marijete Hladilo primio je u ponedjeljak dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića sa suradnicima.

Gradonačelnik je uvodno izrazio zahvalnost biskupu Uziniću i Dubrovačkoj biskupiji na ustupanju nekretnine u Ulici Ilije Sarake na korištenje bez plaćanja naknade za potrebe organiziranja nastave Osnovne škole Marina Getaldića. Naime, nakon što je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća usvojen zaključak u tijeku je i potpisivanje ugovora.

Gradonačelnik je također biskupa izvijestio o spremnosti Grada Dubrovnika za kupovinom nekretnine na području Mokošice o čemu su već vođeni preliminarni razgovori s družbom Sestara Milosrdnica, a za koju je ocijenjeno da bi bila pogodna za otvaranje dječjeg vrtića. Na sastanku se razgovaralo i o potencijalnoj suradnji na uređenju župne kuće u Zatonu, čija obnova se nameće kao nužna, a u čemu je Grad Dubrovnik voljan sudjelovati sukladno svojim mogućnostima.Iskazana je i nakana Grada Dubrovnika za uređenjem sportskog igrališta na Šipanu, a na čestici zemlje u vlasništvu Biskupije, o čemu će se u budućnosti detaljnije razgovarati. Nadalje, Dubrovačka biskupija i Grad su govorili o važnosti premještanja odlagališta otpada u Luci Šipanskoj, koje je trenutno neprimjereno i neuređeno smješteno u samom centru ovog mjesta.

Zamjenica Orlanda Tokić na sastanku je izvijestila da je pokrenutim izmjenama i dopuna DPU-a Solitudo, čije se usvajanje očekuje krajem godine, definiran točan položaj budućeg Pastoralnog centra na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske.Biskup Uzinić i gradonačelnik Franković tražili su rješenje i pitanja stambenog zbrinjavanja, posebno mladih obitelji. Gradonačelnik je pritom biskupu predstavio model izgradnje 130 stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, koji će se korisnicima nuditi na desetogodišnji najam uz moguć otkupa nakon isteka tog roka, ali i planove za izgradnju stanova na području Solituda.

Biskup Uzinić ukazao je na potrebu pronalaska prostora za rad udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB) jer nemaju adekvatne uvjete za društveno koristan rad kojim se bave. Također, Biskupija se voljna uključiti u projekt uređenja parka Gradac budući da je parcela koja se koristi kao parkiralište u njihovom vlasništvu, a ista se nalazi van obuhvata javnog natječaja za revitalizaciju i uređenje parka čija se objava očekuje početkom iduće godine.

VIŠE